Pages

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Συνέντευξη της Σοφίας Βαγενά στον 105.5 FM

 



Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον 105.5 FM για το ρόλο της Αστυνομίας στην πρόληψη εγκλημάτων ενδοοικογενεικής βίας της

Στη Βουλή 4 τροπολογίες με παρέμβαση Δ.Ε.Κ.Α-Α.ΚΙ.Δ.Α

 

Το Σάββατο 05/12/2020 στα πλαίσια κύκλου επαφών των παρατάξεων μας με όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τομεάρχη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα σώματα ασφαλείας κ. ΣΠΙΡΤΖΗ Χρήστο και τον αναπληρωτή Τομεάρχη κ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ Διονύσιο.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Περί ανωτατοποίησης Σχολής Αστυφυλάκων


    Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των αστυνομικών και η αναβάθμιση των πτυχίων της Αστυνομικής Ακαδημίας σίγουρα αποτελεί δίκαιο αίτημα κι επιδίωξη όλων μας. Αυτό άλλωστε εδώ και χρόνια αποτέλεσε πρωτοβουλία της Α.ΚΙ.Δ.Α., η οποία έχει καταθέσει επί του θέματος συγκεκριμένες προτάσεις, που έρχονται πλέον εν μέρει να υλοποιηθούν με καθυστέρηση.

    Θα θέλαμε όμως να επικοινωνήσουμε στους συναδέλφους μας ζητήματα, που είχαμε επισημάνει και παλαιότερα, για το εν λόγω θέμα. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός της αύξησης των ετών φοίτησης στη Σχολή, που θα επιφέρει επιμήκυνση των σπουδών και κατά πάσα πιθανότητα της διάρκειας πρακτικής εκπαίδευσης των Δοκίμων, οπότε εύλογα προκύπτει τα ερώτημα: 

-  Ποιες οι αποδοχές των Δοκίμων όταν θα ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή φοίτηση και θα κληθούν να εκτελέσουν πρακτική άσκηση; Γιατί πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρακτικής, που μετατρέπει τον εκπαιδευόμενο σε οιονεί εργαζόμενο και ο μισθός Δοκίμου σίγουρα υπολείπεται όσων απαιτούνται για την κάλυψη βασικών αναγκών του. Για το λόγο αυτό θεωρούμε καίριας σημασίας το εν λόγω θέμα, που χρήζει επισήμανσης και μελέτης.

    Προς αποφυγή τυχόν παρανόησης και παραπληροφόρησης σχετικά με την επικείμενη ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων και προς ενημέρωση των συναδέλφων επισημαίνουμε ότι ουδεμία σχέση έχει με το βαθμολόγιο, ουδεμία σχέση έχει με το μισθολόγιο και για τους αποφοιτήσαντες με το προηγούμενο καθεστώς της υπερδιετούς φοίτησης, απαιτείται παρακολούθηση ειδικού ακαδημαϊκού σεμιναρίου διάρκειας έξι (6) μηνών προκειμένου αναβαθμίσουν τον τίτλο σπουδών τους.

    Προσέτι είναι αντιφατικό από τη μία η επικείμενη ανωτατοποίηση της Σχολής και από την άλλη η μείωση του αριθμού των εισακτέων τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα προσλαμβάνονται κατά χιλιάδες Ειδικοί Φρουροί και Συνοριοφύλακες, οι οποίοι καλύπτουν μόνιμα υπηρεσιακές ανάγκες, τόσο πριν όσο και μετά την «ομογενοποίηση».

    Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα ανωτέρω είναι συμπεράσματα και όχι το τι προτείνουμε και θα θέλαμε να ισχύει.

  Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Με στόχο τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό, τη μετάβαση από το δόγμα της καταστολής στην πρόληψη, την ενίσχυση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, την εμπέδωση της ίσης μεταχείρισης, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποστρατιωτικοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταργηθεί ο εσώκλειστος στρατωνισμός στις Σχολές, τον οποίο προσφάτως επαναφέρανε, είχαμε προτείνει τη δημιουργία Πανεπιστημίου Αστυνομικών Σπουδών, με λειτουργία ακαδημαϊκή και ανεξάρτητη από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΑΚΙΔΑ: Βίντεο της Σοφίας Βαγενά για την 25η Νοεμβρίου «Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών»



Στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας κατά 20%, ποσοστό που αποτυπώνει το τεράστιο πρόβλημα που επικρατεί στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος πρέπει να γίνεται κυρίως με πρόληψη, όχι μόνο με καταστολή. Τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, πρέπει να αποτελούν καταφύγιο για τα θύματα.

Ακολουθεί το βίντεο παρέμβαση της

Σοφίας Βαγενά
Γραμματέας Α.ΚΙ.Δ.Α.
Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών
Μέλος Δ.Σ ΕΝ.ΑΞΙ.Α.
Πρώτη Γυναίκα Μέλος Δ.Σ ΠΟ.ΑΞΙ.Α.










Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Μήνυμα για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου


     Η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στέλνει αγωνιστικό μήνυμα για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη κι ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Τίποτα από όλα αυτά δεν χαρίστηκε στο λαό και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Η προσπάθεια για διατήρηση και βελτίωση των ανωτέρω κεκτημένων πρέπει να είναι διαρκής, γιατί σε αυτές τις αξίες στηρίζεται η ζωή του ανθρώπου και η κοινωνική πρόοδος. Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάντα επίκαιρο και μας θυμίζει βασικά δικαιώματα, για τα οποία ηρωϊκοί αγωνιστές αντιστάθηκαν στη χούντα, διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Σε αυτούς τους αγωνιστές σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής.

    Εν μέσω κορονοϊού, στην πιο κρίσιμη έως σήμερα καμπή της νόσου, με απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των τεσσάρων (4) ατόμων, χιλιάδες αστυνομικοί εκτίθενται στον κίνδυνο της πανδημίας και παρατάσσονται στα μέτρα τάξης ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ παράλληλα διατάσσεται επιφυλακή του προσωπικού, κατά φωτοτυπική αναπαραγωγή μέτρων προηγούμενων ετών, που επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα συγχρωτισμού και τήρησης αποστάσεων. Ακολουθούν γενικές διαταγές του τύπου «να ληφθούν υπόψη και να  εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για τον COVID-19 με ευθύνη Διευθυντών, Διοικητών, Τμηματαρχών κτλ», ενώ στην ουσία κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο, παρά μόνο εάν οι συνάδελφοι παραμείνουν εκτός αστυνομικών κτηρίων – εγκαταστάσεων και τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις, που θα καλύπτουν κάποιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στην πράξη σε κάθε γωνία του κέντρου της Αθήνας βλέπουμε δεκάδες αστυνομικούς συγκεντρωμένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των προβλεπομένων μέτρων κατά της πανδημίας και τη διακινδύνευση της υγείας τους.  

    Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών εύχεται υγεία και καλή δύναμη στους συναδέλφους, που θα λάβουν μέτρα τάξης κατά τη διάρκεια της επετείου του Πολυτεχνείου. Όλα να κυλήσουν ομαλά και ειρηνικά, χωρίς βίαια συμβάντα, που θα υπονομεύσουν το δίκαιο του λαού και θα αλλοιώσουν το νόημα της επετείου.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Lockdown και το βάρος θα σηκώσει πάλι η Αστυνομία


     Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται για δεύτερη φορά σε απαγόρευση κυκλοφορίας – lockdown και η Ελληνική Αστυνομία καλείται και πάλι να παίξει τον πιο βασικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων. Στην παρούσα κατάσταση, με τις άδειες να έχουν ανασταλεί, ο αστυνομικός παραμένει και πάλι στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένος σε κίνδυνο, εργαζόμενος υπό αντίξοες συνθήκες και με αυξημένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις, που απορρέουν από την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των μέτρων.  

      Ο αριθμός κρουσμάτων μεγαλώνει στις αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες πλέον δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο έργο τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, πρόβλημα που προϋπήρχε μεν, αλλά επιτείνεται ένεκα αποχής από τα καθήκοντα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στενών επαφών τους. Έμπροσθεν αυτής της καταστάσεως, δυστυχώς πολλές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους, αποκλίνουν από τα προβλεπόμενα μέτρα τήρησης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό-επιτρεπτό.

     Το θέμα είναι ότι αυτές οι κατ' εξαίρεση αποκλίσεις εφαρμογής των μέτρων έχουν πλέον γίνει κανόνας, λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μη κατανομή προσωπικού σε βάρδιες 50% πρωί – απόγευμα, τη μη εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης - αποχώρησης και την απουσία τηλεργασίας. Αρκεί και μόνο να δει κανείς τα Βιβλία Υπηρεσίας προκειμένου διαπιστώσει του λόγου το αληθές.     

     Οικονομικά έως σήμερα οι προσπάθειες του αστυνομικού προσωπικού δεν επιβραβεύτηκαν κι έχουμε μείνει μόνο στις ευχαριστίες. Τι και αν υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις για καταβολή επιδόματος, το θέμα επί του παρόντος έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

     Πρόβλημα υπάρχει και με τα χορηγούμενα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), τα οποία σαφώς και δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες, ώστε να μπορεί ο αστυνομικός να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

     Για τους ανωτέρω βάσιμους και δίκαιους και λόγους:

 

Ζητάμε - προτείνουμε:

 

-  Να επιβραβευτεί το έργο των αστυνομικών με καταβολή εκτάκτου επιδόματος, όπως μας υποσχέθηκαν κι ως συνέβη σε άλλες εργασιακές ομάδες, που μετείχαν στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-  Να χαρακτηριστεί το επάγγελμά μας επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Η αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που έχει η Αστυνομία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κινδύνου, που διατρέχει ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Ποτέ χρονικά δεν υπήρξε καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το επικίνδυνο.

- Να μην υπάρχει πίεση μέσω διαταγών, που αξιώνουν λειτουργία Υπηρεσίες όπως σε εποχές προ κορονοϊού. Γεγονός ανέφικτο από άποψη συνθηκών και αποδόσεως. Οι διατιθέμενες δυνάμεις είναι περιορισμένες και το εργασιακό περιβάλλον επισφαλές.

- Οι μονάδες υγείας να διενεργούν υποχρεωτικά μοριακό διαγνωστικό έλεγχο COVID-19 σε όλους τους αστυνομικούς, που έχουν τεθεί σε αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού -  προληπτική αποχή από τα καθήκοντά τους, λόγω στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

- Αυστηρή και υποχρεωτική εφαρμογή των μέτρων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους (βάρδιες 50% πρωί – απόγευμα, χρήση μάσκας, αποστάσεις, τηλεργασία, κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης - αποχώρησης). Μην κάνετε υποχωρήσεις και μην θέτετε εξαιρέσεις, για το αστυνομικό προσωπικό, διότι οι αποκλίσεις από τα ισχύοντα μέτρα θα είναι τεράστιες κι όλες θα αποδίδονται σε υπηρεσιακές ανάγκες.
    Οι αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι κι έχουν το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους δικαίωμα στην υγεία. 

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

 

 

    


 

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το τελευταίο ταξίδι του Μανώλη


   Η είδηση του αιφνιδίου θανάτου του συναδέλφου και φίλου Υ/Α΄ ΤΣΙΧΛΑΚΗ Εμμανουήλ μας γέμισε αισθήματα βαθύτατης θλίψης και οδύνης. Ο Μανώλης υπηρέτησε με συνέπεια, ζήλο κι αυταπάρνηση στις διμοιρίες της Δ.Α.Ε.Α., για περισσότερο από δύο δεκαετίες και ξεχώριζε για την εργατικότητα, το ήθος, την ανιδιοτέλεια και τη διαρκή προσφορά του.

   Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών εκφράζει βαθιά ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του.  

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Α.ΚΙ.Δ.Α.: Νέα αύξηση ορίου ηλικίας των ανωτάτων Αξιωματικών και Α/Δ΄


 

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε σχέδιο Π.Δ/τος, που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις στις άδειες του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ρυθμίζονται θέματα τοποθετήσεων και μοριοδότησης νεοξερχομένων Υ/Β΄, επέρχονται οργανωτικής φύσεως αλλαγές με τροποποιήσεις στην εσωτερική διάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών, ενώ παράλληλα προβλέπεται, για μία ακόμα φορά, αλλαγή του ορίου ηλικίας, μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετούν υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων.

    Θα σταθούμε στο τελευταίο θέμα, για το οποίο ειδικότερα θα προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετούν Αξιωματικοί, που κατέχουν τους βαθμούς Αντιστράτηγου - Αρχηγού (με το νέο Π.Δ. θα ανέλθει στο 66ο έτος), Αντιστράτηγου (64ο έτος), Υποστράτηγου (63ο έτος), Ταξίαρχου (62ο έτος) και Α/Δ΄ (60ο έτος).

    Να θυμίσουμε ότι ήταν μόλις πριν 4 χρόνια όταν με το Π.Δ. 81/2016 τροποποιήθηκε το αρ. 49 το Π.Δ. 24/1997 και τα ηλικιακά όρια είχαν και πάλι αυξηθεί (Αρχηγού κατά 3 έτη, Αντιστρατήγου κατά 2 έτη, Υποστρατήγου κατά 2 έτη, Ταξιάρχου κατά 1 έτος και Α/Δ΄ κατά 1 έτος), με τα γνωστά έκτοτε αποτελέσματα, όπως περιορισμός του αριθμού των αποστρατεύσεων, μεγάλη μείωση του αριθμού των προακτέων, επιφανειακές κρίσεις με το «σταγονόμετρο» και στασιμότητα για τους υπόλοιπους Αξιωματικούς, που υπομονετικά περιμένουν την προαγωγή τους έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, ελλείψει οργανικών θέσεων.

     Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό στην περίπτωση των Αξιωματικών είναι ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα οργανικές θέσεις να καταλαμβάνονται για περισσότερα έτη από τους ίδιους υψηλόβαθμους Αξιωματικούς και να μην κενούνται προς προαγωγή των χιλιάδων υπολοίπων, με αλυσιδωτές συνέπειες στους επόμενους βαθμούς από Α/Υ΄ και κάτω των Αξιωματικών της Σ.Α.Ε.Α. και του Τ.Ε.Μ.Α., στην επετηρίδα των οποίων ήδη παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση. Να θυμηθούμε ότι το 2014 οι κρίσεις έφτασαν στο 123 της επετηρίδας των Α/Δ΄ και το 2020 μόλις στο 24.

    Το βαθμολόγιο προβλέπει συγκεκριμένα έτη υπηρεσίας σε κάθε βαθμό, που αθροιστικά οδηγούν σε πλήρη 35ετή πραγματική υπηρεσία μέχρι το βαθμό του Α/Δ΄, έχοντας διανύσει 3 έτη σε αυτό το βαθμό. Για κάθε χρόνο, που ο Αξιωματικός στερείται την προαγωγή του, θα υπηρετήσει τουλάχιστον ένα έτος λιγότερο στο βαθμό του Α/Δ΄. Αν δεν προαχθεί εγκαίρως σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ισχύοντος βαθμολογίου και καθυστερήσει 3 με 4 έτη συνολικά σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, δεν θα γίνεις ποτέ Α/Δ΄. 

     Θα επαναλάβουμε ότι θέση της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών είναι η 40ετή παραμονή των Αξιωματικών στο Σώμα (35 έτη και 5 μάχιμη πενταετία) και ο περιορισμός της δυνατότητας περαιτέρω πολυετούς παραμονής, ιδίως των υψηλόβαθμων Αξιωματικών, που έχουν συμπληρώσει τα πάντα, έχουν πάρει το εφάπαξ στην ενέργεια, έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα 40ετούς υπηρεσίας και παραμένουν στην ενέργεια καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις κι  αποστερώντας από τους υπόλοιπους τη βαθμολογική τους εξέλιξη.

     Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας να ισχύσει μόνο για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, άλλως δε  μόνο καθ' υπέρβαση των προβλεπομένων οργανικών θέσεων του βαθμού τους.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

 

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν αρκεί ένα χειροκρότημα κι ένας δημόσιος έπαινος


    Με την ανωτέρω φράση ο Πρωθυπουργός την 17-03-2020 σε διάγγελμα μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι θα μεριμνήσει προσωπικά προς ικανοποίηση αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης των ενστόλων, για τη συμβολή τους στον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού. Την 03-04-2020 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήρε το έργο των αστυνομικών σε όλα τα επίπεδα, όπως στη μάχη κατά του κορονοϊού, στην προάσπιση των συνόρων στον Έβρο, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι το ως άνω θέμα της οικονομικής ικανοποίησης το εξετάζει προσωπικά ο Πρωθυπουργός.  

    Έξι μήνες αργότερα είμαστε ακόμα στο «ευχαριστώ» και δεν έχει υπάρξει καμία έμπρακτη αναγνώριση, όπως και καμία ικανοποίηση οικονομικού αιτήματος των αστυνομικών όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Το πως ακριβώς γίνεται αντιληπτή κι αναγνωρίζεται η προσφορά μας είναι απορίας άξιο. Το σύνολο των αστυνομικών περίμενε με αγωνία να ακούσει την υλοποίηση κάποιων δεσμεύσεων και την αναγγελία συγκεκριμένων παροχών (οικονομική ενίσχυση, αναγνώριση επικινδυνότητας, βελτίωση μισθολογίου κ.α.) κι αντ' αυτών εισέπραξε μόνο ευχαριστίες.  

     Ας ελπίσουμε ότι η υπομονή και η αναμονή θα βγουν σε καλό, διότι έχουν όρια κι εξαντλούνται.


Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.



Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΚΙΔΑ: Η Δ.Ε.Θ. ματαιώθηκε – Οι διεκδικήσεις παραμένουν στην πρώτη γραμμή


    Η 85η Δ.Ε.Θ. ματαιώθηκε λόγω των εκτάκτων μέτρων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως και οι περισσότερες συγκεντρώσεις των συνδικάτων, που κάθε χρόνο μαζικά στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

    Έχει περάσει μία δεκαετία αυστηρής λιτότητας και περικοπών, που έφερε τον κόσμο της εργασίας στα όρια της φτώχιας και μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική με ολέθριες συνέπειες στον οικογενειακό κι επαγγελματικό βίο του λαού. Η φθοροποιός για τα μικρομεσαία εισοδήματα οικονομική πολιτική των μνημονιακών χρόνων είχε σαν αποτέλεσμα μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση της ανεργίας, υπερφορολόγηση, κοινωνικές - οικονομικές ανισότητες, συρρίκνωση του δημοσίου πλούτου και άλλα δεινά, που κατακρήμνισαν εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα.

    Η καθοδική αυτή πορεία μπορεί να ανακόπηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν επακολούθησε κάποια ιδιαίτερη οικονομική ανάταση, που θα άμβλυνε τις συνέπειες της κρίσης. Αντιθέτως δε, με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και την πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση, το μέλλον φαντάζει αβέβαιο κι εντείνεται η ανησυχία των εργαζομένων.    

    Στο πλαίσιο αυτό ο συνδικαλιστικός αγώνας των αστυνομικών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, για την προάσπιση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων. Για το λόγο αυτό κι ένεκα των ημερών διατρανώνουμε τα αιτήματά μας.   

Διεκδικούμε:

-  Την έμπρακτη οικονομική στήριξη της Πολιτείας, όπως ακριβώς μας υποσχέθηκαν.

- Την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου κι ανθυγιεινού, με την εξ αυτού αυτονόητη αναγνώριση τουλάχιστον μιας 3ετίας, ως επιπλέον χρόνου υπηρεσίας, που θα υπολογίζεται με τη συμπλήρωση 30 ετών πραγματικής υπηρεσίας.

- Την αύξηση του ύψους των αποδοχών μας έως τα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις.

- Βελτίωση του μισθολογίου με γραμμική αύξηση των μισθών, εξαρτώμενη μόνο από την προέλευση των στελεχών σε συνάρτηση με τα έτη υπηρεσίας κι όχι αυξήσεις γεωμετρικής προόδου ανάλογα με το βαθμό και τη θέση.

- Καθιέρωση αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης.

- Αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης στα 40 Ευρώ ημερησίως και της διανυκτέρευσης στα 60 έως 80 Ευρώ, όπως ισχύει σε όλο το Δημόσιο.

- Ενίσχυση του προσωπικού με νέες προσλήψεις μόνο μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

- Επίλυση του θέματος της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, που παραμένουν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό, ελλείψει οργανικών θέσεων, καίτοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις προαγωγής.

- Άμεση προώθηση σχεδίου προκειμένου δοθεί λύση για τους προερχόμενους εξ ιδιωτών ανώτερους Αξιωματικούς, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια προς συνταξιοδότηση.

- Αυστηρή τήρηση των διατάξεων για την 40ετή παραμονή στο Σώμα (35 + 5 μάχιμη πενταετία).

- Αύξηση των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών.

- Εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 394/2001, που προβλέπουν χρόνο εργασίας και λήψη ημερήσιας ανάπαυσης για το προσωπικό και πλήρη αντιστοιχία αυτών με τις καταχωρήσεις στο Βιβλίο Υπηρεσίας μέσω POL.

- Αναγνώριση διπλάσιου χρόνου συντάξιμης υπηρεσίας για το προσωπικό διμοιριών των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στα πρότυπα της Ε.Κ.Α.Μ.

- Θεσμοθέτηση ειδικού επιδόματος για όσους εκτελούν κύρια καθήκοντα οδηγού – συνοδηγού δικύκλων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.

- Εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Σώματος κι αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

- Μείωση γραφειοκρατίας κι απαλλαγή από εξωαστυνομικά καθήκοντα.

- Δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας ως έχει σχεδιαστεί το θέμα τα τελευταία χρόνια.

- Θέσπιση του Συνηγόρου του Αστυνομικού.

 

   Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών, ως παράταξη εργαζομένων με γνήσια συνδικαλιστική δράση, στέκεται διεκδικητικά και δυναμικά στο πλευρό των συναδέλφων.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

 

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μήπως αναβιώνουμε το «χτύπα σαν άντρας» ή το «οι άνδρες δεν κλαίνε»;


     Δυστυχώς, η κουλτούρα του «οι άνδρες δεν κλαίνε» και του «χτύπα σαν άνδρας» είναι ακόμα ισχυρή σε σημαντικά στρώματα του πληθυσμού κι ενίοτε αναπαράγεται από τα Μ.Μ.Ε.,  παρά τα όποια θεσμικά βήματα έχουν γίνει για την αποδόμηση τέτοιου είδους προτύπων. Ειδικότερα, η κουλτούρα του «μάτσο» άνδρα, ο οποίος δεν ανέχεται «πολλά-πολλά» από την «αδύναμη γυναίκα» και της επιβάλλει τη θέλησή του, είτε με ωμή σωματική βία είτε με ψυχολογική βία, έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να πάψουμε να μετράμε θύματα έμφυλης βίας.

    Η πλέον διαδεδομένη μορφή γυναικοκτονίας, είναι αυτή που διαπράττεται από άνδρα με τον οποίο μία γυναίκα είχε ή διατηρεί στενές σχέσεις (εραστής, σύζυγος συγγενής). Αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% όλων των δολοφονιών γυναικών παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένοι φόνοι είναι συνήθως η κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της αιμομιξίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, του βιασμού και της κακοποίησης, που κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου μέσα σε μια σχέση και πιθανόν να οδηγήσουν σε γυναικοκτονία.

    Κι όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η συνάντηση του ρατσισμού με τον σεξισμό δεν επιδρά μόνο στα θύματα, αλλά χαρακτηρίζει και τον τρόπο αντίδρασης μέρους της κοινωνίας. Αυτών προηγείται κατά κανόνα ο περίφημος «διορθωτικός βιασμός» (Corrective Rape), από τον «μάτσο θύτη», ιδιαίτερης αγριότητας, που τις περισσότερες φορές οδηγεί στο θάνατο.

    Ποια είναι όμως η πρόληψη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα αυτό; Ποια η θέση της Αστυνομίας, των ΜΜΕ και του συγκεκριμένου κάθε φορά νομικού συστήματος  για την αποκλιμάκωση της ακραίας ρατσιστικής κουλτούρας;  Για άλλη μια φορά η γυναικεία υπόσταση και αξιοπρέπεια συνθλίβεται  μπροστά στο τηλεοπτικό κέρδος ενός τηλεοπτικού σταθμού. Ο σεξισμός, σε αγαστή συνάφεια με την προτροπή σε έμφυλη βία και μάλιστα σε ακραία μορφή της, όπως είναι το έγκλημα του βιασμού αναδεικνύεται, στο πλαίσιο μιας σεξιστικής ακραίας κουλτούρας. Το ζήτημα είναι η αδράνεια του νομικού μας συστήματος, παρά την κατάφωρη παραβίαση του θεσμικού πλαισίου, παρά την κυρωμένη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τον Ν. 4604/2019 για «την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων»  και το γεγονός αυτό επισημαίνεται ως εξαιρετικά απογοητευτικό. Αυτό που δυστυχώς όμως, δεν αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία, είναι ότι όσο πιο ρατσιστική γίνεται, τόσο περισσότερο θα «νομιμοποιείται» η έμφυλη βία και θα αυξάνεται η λίστα των θυμάτων..

Σοφία Βαγενά

Γραμματέας Α.ΚΙ.Δ.Α.

Μέλος Δ.Σ  Π.Ο.ΑΞΙ.Α & ΕΝ.ΑΞΙ.Α

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Μόνο η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το τι πραγματικά συνέβη


   Από τις νυχτερινές ώρες της 09/07/2020, παρατηρούμε «τηλεοπτικούς» συνδικαλιστές να συμμετέχουν σε τηλεδικαστήρια, σπεύδοντας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν συνάδελφό τους Αξιωματικό, για ελευθέρωση κρατουμένου, χωρίς οι ίδιοι να ήταν παρόντες στο συμβάν και χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά περιστατικά.

     Επειδή έχουν φτάσει πληροφορίες στην παράταξή μας, ότι όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα, κυρίως από πλευράς Προεδρείου της ΣΕΦΕΑ, φέρονται να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, καλούμε τους συνδικαλιστές άλλων Σωματείων να σεβαστούν τα δικαιώματα και το τεκμήριο της αθωότητας του ως άνω Αξιωματικού και να αφήσουν απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη επιτελέσει το έργο της, αντί να βάζουν πλάτη σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. 

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Η επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης στη Σχολή Αξιωματικών ακολουθεί παρωχημένα εκπαιδευτικά πρότυπα


    Η εκπαίδευση των Δοκίμων Υπαστυνόμων κι εν γένει των Αστυνομικών είναι αναγκαίο να προσανατολίζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δικαιώματα των εκπαιδευομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν, αργά αλλά σταθερά, οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με κυριότερη τομή την κατάργηση της υποχρεωτικής εσώκλειστης φοίτησης - του λεγόμενου στρατωνισμού - στη Σ.Α.Ε.Α., για τους Δοκίμους του 2ου, 3ου και 4ου εκπαιδευτικού έτους και την αντικατάστασή της με ακαδημαϊκή φοίτηση. Η ανωτέρω κατάργηση αποτέλεσε κατάκτηση και αποφασιστικό βήμα προς τη μερική αποστρατικοποίηση του χαρακτήρα της Σχολής προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι αφενός να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους κι αφετέρου να κοινωνικοποιούνται καλύτερα κι απρόσκοπτα στην προσωπική τους ζωή. 

    Γνωστό είναι ότι η Α.ΚΙ.Δ.Α. πρότεινε, πρωτοστάτησε κι ανέδειξε την κατάργηση του στρατωνισμού, σε μία προσπάθεια περαιτέρω εκδημοκρατισμού, η οποία στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από το συνδικαλιστικό κόσμο και βρήκε την αμέριστη υποστήριξη των Δοκίμων Υπαστυνόμων. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μετά από συγκεκριμένη πρόταση σχεδιάζεται η επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης για το 2ο και 3ο έτος, κάτι το οποίο απευχόμαστε, διότι ερείδεται σε λογικές παρωχημένων προτύπων και δεν προάγει τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της εκπαίδευσης.

    Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών από την πρώτη στιγμή θεωρεί το εν λόγω θέμα μείζονος σημασίας, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των αστυνομικών σχολών. Για μία ακόμα φορά στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων Δοκίμων, που μετά την ανάθεση φρούρησης σε αυτούς της Σχολής, με την τροποποίηση, που επέφερε το Π.Δ. 89/2019 στον Οργανισμό της Σχολής Αξιωματικών, άλλη μία αλλαγή επιχειρείται, που δεν τους βρίσκει σύμφωνους, αίρει κεκτημένα δικαιώματα κι αποτελεί κίνηση οπισθοδρόμησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση - αναγνώριση επικινδυνότητας. Μας ξέχασαν;


    

     Το αστυνομικό προσωπικό κλήθηκε να σηκώσει όλο το βάρος της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Την ώρα που όλοι οι πολίτες ακολουθούσαν το «μένουμε σπίτι», οι αστυνομικοί δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, έστω κι αν το επιθυμούσαν για την ασφάλεια των ιδίων και των οικογενειών τους. Ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες και χωρίς δυνατότητα λήψης αδείας για ενάμιση μήνα, καθότι η χορήγησή τους είχε ανασταλεί, ακόμα και μέσα στην περίοδο του Πάσχα. Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας, οι αστυνομικοί κλήθηκαν κι ανταπεξήλθαν για το προσφυγικό στα σύνορα της χώρας, στον Έβρο και στα νησιά, εκπληρώνοντας στο ακέραιο το καθήκον τους. Προς έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας και της προσφοράς των αστυνομικών τη δύσκολη αυτή περίοδο υπήρξε αίτημα για οικονομική επιβράβευση του έργου τους με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως ήδη συνέβη για το υγειονομικό προσωπικό, ύψους μισού μηνιαίου βασικού μισθού.

      Μέσα στον Απρίλιο ακούσαμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να μας ενημερώνει ότι το εν λόγω θέμα της οικονομικής ικανοποίησης το χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός και λίγες ημέρες αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δυνατότητα να δοθεί ειδικό επίδομα στους αστυνομικούς. Η είδηση μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης γεμίζοντας αισιοδοξία τους συναδέλφους. Πέρασε ενάμιση μήνας από τότε, χωρίς καμία νεότερη εξέλιξη και χωρίς φυσικά να καταβληθεί κανένα επίδομα. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι έκτοτε οι περισσότεροι συνδικαλιστές αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του θέματος κι απέχουν δια της σιωπής.  Ελπίζουμε σε αίσια έκβαση του εν λόγω θέματος και ως προς το χρόνο καταβολής και ως προς το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

       Οι συνθήκες εργασίας, που δημιουργήθηκαν αυτή την εποχή αποτελούν ένα δείγμα, το οποίο επιβεβαιώνει το γενικό κανόνα της διαρκούς επικινδυνότητας του αστυνομικού επαγγέλματος. Κανένα άλλο επάγγελμα δεν εκτίθεται σε τόσο σοβαρούς κινδύνους κι αντιξοότητες όπως αυτό του αστυνομικού. Κανένα άλλο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια δεν μετράει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες σε διατεταγμένη υπηρεσία κι ένεκα αυτής. Το καθολικό αίτημα για την αναγνώριση της επικινδυνότητας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Δυστυχώς, αυτό το αυτονόητο της αναγνώρισης έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική όταν αποτιμάται ως προς το δημοσιονομικό κόστος της καταβολής επιδόματος και της συνταξιοδότησης με λιγότερα έτη υπηρεσίας. Τον επόμενο μήνα η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, που έχει συσταθεί θα ολοκληρώσει το έργο της και θα υποβάλλει προτάσεις. Πουθενά δεν ακούσαμε ότι εξετάζεται η ένταξη του αστυνομικού επαγγέλματος σε αυτό το καθεστώς.

       Για τα δύο αυτά φλέγοντα θέματα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και της αναγνώρισης της επικινδυνότητας είναι διάχυτη η ανησυχία και η δυσαρέσκεια από τις εξελίξεις όλων των συναδέλφων. Ας στείλουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλουμε έργα κι όχι άλλα λόγια.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Μήνυμα της ΑΚΙΔΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά



    Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα ορόσημο και υπενθύμισης των αγώνων των εργαζομένων για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, βελτίωση των αμοιβών, καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Οι εργατικές κινητοποιήσεις σε Σικάγο, Θεσσαλονίκη και Καισαριανή χαράχτηκαν με αίμα και θυσίες αποτελώντας σταθμούς στην ιστορία, για ισότητα και δικαιοσύνη στο χώρο της εργασίας. Τα αιτήματα για οκτάωρη εργασία και καθιέρωση αργιών, που σήμερα φαίνονται αυτονόητα, χρειάστηκε να περάσουν μέσα από σκληρούς αγώνες προκειμένου να αποτελέσουν κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Το μήνυμα της 1ης Μαΐου είναι διαρκές και αναλλοίωτο, για τη διεκδίκηση και διαφύλαξη εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και για δίκαιη διανομή του πλούτου, που θα εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή και πρόοδο.

    Στη δύσκολη περίοδο, που διέρχεται η πατρίδα μας και ολόκληρος ο κόσμος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι μένουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προκειμένου να διασφαλίσουμε εργασιακά κεκτημένα και να αποτρέψουμε τυχόν οικονομικές επιπτώσεις να μετακυλήσουν στις πλάτες μας. Στα δύσκολα πρέπει να βάλουν πλάτη οι έχοντες και να εισφέρουν από το περίσσευμα των κερδών και όχι οι εργαζόμενοι από το υστέρημα των μισθών.

    Σε αυτές τις συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, οι αστυνομικοί δίνουν τη δική τους μάχη, για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού, επιτελώντας το καθήκον τους καθημερινά στο πλευρό των πολιτών, εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες και χωρίς να λαμβάνουν επί ενάμιση μήνα άδεια. Το αίτημα για έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους με έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Γ. Βεναρδής: Πόσο υπομονή να κάνουν οι συνάδερφοι για το υπόλοιπο του ΒΟΕΑ;


   Η χορήγηση του Βοηθήματος Οικογενειακής - Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (προικοδότηση) των τέκνων των μετόχων και μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στους οποίους ανήκουν και οι συνάδελφοι, που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, εξακολουθεί να είναι προβληματική. Ειδικότερα, τα χρήματα του ως άνω βοηθήματος, που αφορά τέκνα δικαιούχων, κρατούνται και αποταμιεύονται από το Μ.Τ.Σ. και καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας ή την τέλεση γάμου των τέκνων.

   Με τις διατάξεις των άρθρων 124 κ.ε. Ν. 4472/2017 καταργήθηκαν από 01-01-2017 οι μισθολογικοί βαθμοί και το προσωπικό των Ε.Δ. και Σ.Α. κατατάσσεται πλέον σε κλιμάκια, ανάλογα με την προέλευσή του, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην απονομή μερίσματος και στην χορήγηση του ΒΟΕΑ, καθόσον εδώ και 3 χρόνια δεν έχει προσδιορισθεί ο αριθμός των μεριδίων, που αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο. Με απόφαση του Μ.Τ.Σ. χορηγείται προκαταβολή κι όχι ολόκληρο το ΒΟΕΑ στα τέκνα των δικαιούχων με βάση το μισθολογικό βαθμό, τις αποδοχές του οποίου ελάμβανε ο γονέας -μέτοχος, σύμφωνα με τις διατάξεις, που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του Ν. 4472/2017.

   Πρόκειται για πρόβλημα που ταλανίζει τους συναδέλφους για περισσότερο από 3 χρόνια και άγνωστο ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα. Όσο μάλιστα καθυστερεί οιαδήποτε ρύθμιση του θέματος το πρόβλημα εντείνεται, αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων, με συνέπεια το συνολικό ποσό, που θα κληθεί να καταβάλει το Ταμείο, να είναι αθροιστικά μεγαλύτερο. Δεδομένου ότι μεσοσταθμικά οφείλεται το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.000 Ευρώ ανά τέκνο δικαιούχου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί το υπόλοιπο αυτό του βοηθήματος και μάλιστα έντοκα, αλλά κι εφεξής να καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό στο μέλλον.

 
Ιωάννης Βεναρδής

Γραμματέας Α.ΚΙ.Δ.Α.

Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η Α.ΚΙ.Δ.Α. για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967


    Συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, που οργάνωσε ομάδα Αξιωματικών του Στρατού, καταλύοντας τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε κι επιβάλλοντας επταετή δικτατορία, η οποία έγραψε μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Συλλήψεις, διώξεις και βασανιστήρια πολιτικών, ενστόλων και δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Κήρυξη στρατιωτικού νόμου επ' αόριστον, περιορισμός ελευθεριών, λογοκρισία, απαγόρευση πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, έκτακτα στρατοδικεία, μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων, καθώς και πολλές άλλες αποτρόπαιες ενέργειες. Το τέλος της δικτατορίας ακόμα πιο τραγικό. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η άτακτη φυγή από την εξουσία των πραξικοπηματιών, χωρίς κανένα λαϊκό έρεισμα, διδάσκει για ακόμα μία φορά ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός έχει συνδεθεί άρρηκτα με όλες τις εθνικές συμφορές του 20ο αιώνα.

    Η δημοκρατία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με αγώνες και θυσίες. Η αντίσταση του λαού στο τέλος πάντα επικρατεί και τερματίζει τέτοιες πολιτικές εκτροπές οδηγώντας τους υπευθύνους στασιαστές ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ευτυχώς, οι λίγοι νοσταλγοί της επταετίας έχουν σήμερα αποκαλυφθεί και δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν το λαό. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με αρκετούς κεκαλυμμένους οπαδούς ολοκληρωτικών κι αυταρχικών καθεστώτων, που επιβουλεύονται δημοκρατικές ελευθερίες και λαϊκά δικαιώματα.   

     Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών με την ιστορική της ευθύνη, ως συνέχεια δημοκρατών Αξιωματικών, που διώχθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, αποτίει φόρο τιμής σε όσους μετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, εμπνεόμενη από τις πράξεις και το έργο τους, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων. Με γνήσια συνδικαλιστική δράση συνεχίζουμε δυναμικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, σε μία εποχή που το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου τεθούμε απέναντι σε τυχόν μέτρα, που θα έχουν επιπτώσεις σε εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.


Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.  

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Μήνυμα της ΑΚΙΔΑ για την 25η Μαρτίου


    Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το μεγαλύτερο σταθμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που οδήγησε στη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους. Η κορυφαία εθνική και συνάμα κοινωνική πράξη αντίστασης ενάντια στην υποδούλωση, τον απολυταρχισμό, την αδικία και την ανισότητα. Οι ιδέες, που συντέλεσαν στην έκρηξη της επανάστασης, έχουν βαθύτερες ρίζες στις αρχές του διαφωτισμού. Ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ορθολογισμός, προοδευτική κοινωνία. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έρχεται να μας εμπνεύσει και να μας δώσει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

    Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, για τη χώρα μας κι ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δίνουμε τη μάχη με ατομική και κοινωνική ευθύνη κι ακολουθούμε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Με διαρκή αγώνα, ανθρωπισμό κι αλληλεγγύη, μπορούμε ενωμένοι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

    Στηρίζουμε τους εργαζομένους, που συνεχίζουν και δεν εξαιρούνται από τις ΠΝΠ. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, καταστημάτων τροφίμων και φαρμάκων, μέσων ενημέρωσης, τηλεφωνικών κέντρων, διανομείς κ.α.. Είναι άνθρωποι, που εκτίθενται σε κίνδυνο και χρειάζονται έμπρακτα τη στήριξη της Πολιτείας.   

    Χρόνια Πολλά σε όλους!

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Διπλή γυναικοκτονία με άμεσα θύματα τις γυναίκες κι έμμεσα τα παιδιά


Δυστυχώς, τη βία κατά των γυναικών και παιδιών, δεν σταματούν ούτε οι ειδικές συνθήκες εξαιτίας του κορωνοΐου.

   Η αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι εγκυμονεί για αρκετές γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ένα ιδιαιτέρως τοξικό και επικίνδυνο περιβάλλον. Δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία γυναικοκτονία στη χώρα μας: Τους 3 πρώτους μήνες του 2020, 5 γυναίκες δολοφονήθηκαν, στην πλειοψηφία τους από συζύγους/συντρόφους.

   Η δολοφονία των δύο γυναικών από τον θύτη ο οποίος ήταν αστυνομικός, δηλαδή ταγμένος στην ασφάλεια της κοινωνίας μας, δεν αποτελεί οικογενειακό έγκλημα αλλά μια διπλή γυναικοκτονία, η οποία λειτούργησε ως τιμωρητική πράξη στη μη συμμόρφωση του θύματος. Για μια ακόμη φορά διαπράχθηκε από άντρα του οικείου περιβάλλοντος και αποτέλεσε ένα ακραίο έγκλημα έμφυλης βίας με θύματα δύο γυναίκες. Γνωρίζουμε καλά ότι η ενδοοικογενειακή βία γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν οι γυναίκες εγκαταλείπουν τον σύζυγο/σύντροφο, όπως σε αυτή την περίπτωση.

   Οι περιπτώσεις των γυναικών, που δεν «ξεμπλέκουν έτσι εύκολα» από τους κακοποιητές τους, είναι καθημερινές: Γυναίκες που δέχονται καθημερινή βία και εξευτελισμό από πρώην συζύγους/συντρόφους, που τις καταδιώκουν στο δρόμο, έξω από το σχολείο των παιδιών, ακόμη και στο χώρο δουλειάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως θύματα αποτελούν και τα ανήλικα τέκνα τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την αρχή το σχέδιό του δράστη προέβλεπε τη δολοφονία της πρώην συζύγου του, αλλά και της στενής της φίλη, η οποία, όπως ισχυρίζεται, «έβαζε λόγια και επηρέαζε την πρώην σύζυγό του». Σε αυτή την περίπτωση, ο δράστης δεν στράφηκε μόνο ενάντια στην πρώην σύζυγο, αλλά και στον κοινωνικό της περίγυρο. Άλλωστε, μέσα στο μέρος του σχεδίου των κακοποιητών είναι η κοινωνική απομόνωση των θυμάτων τους.

   Τα ερωτήματα, όμως, για το πώς ένας αστυνομικός που φέρει όπλο έφτασε στο σημείο να κάνει διπλή δολοφονία είναι πολλά. Πολλά είναι και αυτά σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί τίποτα οι συνάδελφοί του και οι προϊστάμενοί της Υπηρεσίας του. Αν και στην υπηρεσία του ισχυρίζονται ότι δεν είχαν καταλάβει το παραμικρό και ότι δεν έδινε και ο ίδιος αφορμές. Όμως τίθεται ερωτήματα, αφενός ως προς το ποιά είναι η συχνότητα, με την οποία περνάνε οι Αστυνομικοί ψυχολογικά τεστ, ώστε να κριθεί η ικανότητα να φέρουν ατομικό οπλισμό κι αφετέρου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς δεν είχε καταλάβει κανείς από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ότι η ψυχολογική του κατάσταση ήταν προβληματική και ο θυμός και η ένταση μέσα του ήταν σε τέτοιο βαθμό, που τον οδήγησαν στη διπλή ανθρωποκτονία;

   Τέλος, αποτελεί ερώτημα και το αν είναι εύκολο για γυναίκες, που έχουν άντρες αστυνομικούς να καταγγείλουν την ενδοιοικογενειακή βία, που έχουν υποστεί από τον ίδιο τους τον άντρα στην Αστυνομία, στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα;

   Καταλήγω λοιπόν, ότι εν έτει 2020, δεν υπάρχει η δέουσα πρόληψη των εγκλημάτων έμφυλης κι ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία και η λειτουργία των Τμημάτων Ενδοιοικογενειακής Βίας πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να αποκτήσουν ουσιαστικές προανακριτικές αρμοδιότητες.

 

Βαγενά Σοφία

Γραμματέας  Α.ΚΙ.Δ.Α.

Μέλος Δ.Σ  Π.Ο.ΑΞΙ.Α &  ΕΝ.ΑΞΙ.Α