Pages

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου



   Η εθνική και κοινωνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο στην σύγχρονη ελληνική ιστορία και κορυφαία πράξη αντίστασης στη σκλαβιά, την ανισότητα και την αδικία. Οι αγωνιστές εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρωπισμό, ορθολογισμό και πρόοδο, έδωσαν τη ζωή τους μην υπολογίζοντας τα μεγέθη και το συσχετισμό δυνάμεων της εποχής και κατάφεραν να επικρατήσουν αποτινάσσοντας το ζυγό της υποδούλωσης.  

   Η συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου μας διδάσκει, μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα, την εμπορευματοποίηση και εργαλειοποίηση της αξίας του ανθρώπου. Με διαρκή αγώνα θα καταφέρουμε να έχουμε σταθερή πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον.

   Σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας κι ολόκληρο τον κόσμο, λόγω του κορονοϊού, οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κι έχουν όλο το βάρος του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Οι αστυνομικοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες αγωνιστές, που εκτίθενται σε κίνδυνο και χρειάζονται έμπρακτα τη στήριξη της Πολιτείας. Χρόνια Πολλά!

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.








Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Να επέλθει ηρεμία κι αποκλιμάκωση


   Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μεσούσης πανδημίας, επικίνδυνων συμβάντων κι εντάσεων, το μόνο που χρειάζεται είναι να επέλθει ηρεμία κι αποκλιμάκωση. Είναι αναγκαίο να υπάρξει κατάλληλος σχεδιασμός, που θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι κι ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους, που τραυματίστηκαν στα επεισόδια της περασμένης Τρίτης, ιδίως δε στον πιο σοβαρά τραυματισθέντα στο κεφάλι, συνέπεια σφοδρής επίθεσης, που προκαλεί αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Ο εργαζόμενος αστυνομικός σίγουρα δεν ευθύνεται για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Καθημερινά δίνει αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες και κινδυνεύει για την προστασία των πολιτών.  

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Οι εικόνες στη Νέα Σμύρνη δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης


   Δεν συνηθίζουμε να στηλιτεύουμε συμπεριφορές, οι οποίες παράλληλα αποτελούν αντικείμενο ποινικής και διοικητικής διερεύνησης, πριν το πέρας των οποίων ουδείς γνωρίζει τα στοιχεία και την έκβαση αυτών. Η φράση άλλωστε «θα τα βρει όλα η έρευνα» είναι γνωστή προκειμένου μην προτρέχουμε και μην προκαταβάλουμε αποτελέσματα.

   Ωστόσο, το βιντεοληπτικό υλικό της περασμένης Κυριακής, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τον εργαζόμενο Αστυνομικό και δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που επιθυμεί η κοινωνία από την Αστυνομία, προσέτι δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα σε αστυνομική πρακτική, εκπαίδευση, ηθική τάξη κι ανθρώπινη συμπεριφορά.

    

Η Γραμματεία της ΑΚΙΔΑ

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και τη Γυναίκα Αστυνομικό


    Η 8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, συμπίπτει με το κλείσιμο ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδείχτηκαν στην πράξη ποια είναι τα επικίνδυνα επαγγέλματα, που συνδέονται με τη ζωή και το θάνατο.

   Ένα και από αυτά είναι των εργαζομένων Αστυνομικών και ιδίως των γυναικών Αστυνομικών, οι οποίες αγωνίζονται για την ασφάλεια του πολίτη, εκτεθειμένες καθημερινά στο κοινό έγκλημα, αλλά και στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, που επικρατούν εν μέσω πανδημίας.

   Οι αστυνομικοί «γένους θηλυκού» συχνά καλούνται να συνδυάσουν το ρόλο τους με αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς ενώ επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο το 2020, μετά τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρώσταιναν, των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, των ηλικιωμένων κι εξαρτημένων ατόμων κ.α..

   Συγκριτικά με άλλους κλάδους εργασίας, όμως, οφείλουν να φέρουν εις πέρας και ζητήματα με επίκεντρο τον άνθρωπο, διώκοντας προβατικές συμπεριφορές κι επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις, που πολίτες κινδυνεύουν. Καθημερινά γυναίκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν ισάξιο και αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού παρά τα πρότυπα του παρελθόντος, που συχνά τις παρουσιάζουν ως το «αδύναμο φύλο», που πρέπει να δέχεται ειδική μεταχείριση και συμπεριφορά.

   Η εμπιστοσύνη άλλωστε στο πρόσωπο της γυναίκας είναι σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία που ζει. Η εξέλιξη της κοινωνίας μας βοήθησε στην κατάρριψη των προκαταλήψεων και την ενίσχυση προς την ισότητα των δύο φύλων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιερώνει φέτος την 8 ΜΑΡΤΗ στο στόχο αυτό, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ, προβάλλοντας από κοινού με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς την καθοριστική συμβολή των γυναικών στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, που μαστίζει τον πλανήτη μας.

    Η Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη και διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής. Το 1975 η ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε κι έκτοτε υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Βαγενά Σοφία

Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. και ΕΝ.ΑΞΙ.Α.