Pages

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Αποχωρούμε για να αγωνιστούμε


   Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών, ακούγοντας τη φωνή των μελών της, ομόφωνα αποφάσισε να απέχει των επικείμενων συνδικαλιστικών εκλογών της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κι ΕΝ.ΑΞΙ.Α., ούσα θέσει αντίθετη στον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκαν οι εκλογές, ήτοι:

- Προκηρύχτηκαν εκτάκτως με προθεσμία μόλις μίας εβδομάδας για κατάθεση υποψηφιοτήτων και νέες εγγραφές.

- Στην Π.Ο.ΑΞΙ.Α. οι εκλογές διεξάγονται με τους παλαιούς αντιπροσώπους, δηλαδή αντιπρόσωποι του 2018, που εκλέχτηκαν για 3 χρόνια θα εκλέξουν Δ.Σ. για 6 χρόνια (δύο 3ετίες).

- Μεσούσης της εβδομάδας συγκέντρωσης υποψηφιοτήτων κατατέθηκε τροπολογία, που ουσιαστικά απαγόρευε την κάθοδό μας στις συνδικαλιστικές εκλογές.   

Επειδή, πιστεύουμε σε ένα μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, που εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.

Επειδή, είμαστε υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου και της υγιούς  πολυφωνίας.

Επειδή, δεν πιστεύουμε στον ευάλωτο προσωποπαγή συνδικαλισμό.

Επειδή, η ουσία του συνδικαλισμού δεν έγκειται σε δημόσιες σχέσεις, συνδικαλιστικές προσφορές κι εθιμοτυπία, αλλά στην εκ του νόμου προβλεπόμενη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των γυναικών και αντρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επειδή, αν γίνουμε ακόλουθοι θα είμαστε ανακόλουθοι λόγων κι έργων.

 

   Στην παρούσα φάση και υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες, διαφωνούμε κι αποχωρούμε για να αγωνιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο οποίος θα προασπίζει τα συμφέροντα των μελών μας.

    Στους συναδέλφους, που θα εκλεγούν, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Βαγενά Σοφία: Αποχωρώ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και από την Ένωση Αξιωματικών Αττικής


   Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία μου ως μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) και της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής (ΕΝ.ΑΞΙ.Α.) και στην παρούσα φάση κλείνει ένας κύκλος στη συνδικαλιστική μου πορεία σε αυτές. Θα ήθελα συγκεκριμένα να παραθέσω τους λόγους, που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αποχώρησης.

    Μετά το 29ο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, πραγματοποιήθηκε την 18η Ιανουαρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης μεταξύ άλλων την σύσταση Γραμματείας Γυναικών και ομόφωνα αποφασίστηκε η ίδρυση Γραμματείας Γυναικών με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των συναδελφισσών μας αλλά και τη σύζευξη της συνδικαλιστικής δράσης με δραστηριότητες και προβληματισμούς, που αναπτύσσονται για ευρύτερα γυναικεία και κοινωνικά ζητήματα στη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με Γραμματέα και υπεύθυνη ως μέλος του ΔΣ τη Σοφία ΒΑΓΕΝΑ, ήτοι εμένα και μέλη τις εκλεγείσες συναδέλφισσες, είτε των ΔΣ των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων είτε των αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία. Σε συνεργασία δε με τον νομικό σύμβουλο θα συντασσόταν ο κανονισμός λειτουργίας, που θα διέπει τη δράση της. Επίσης, θα δρομολογούνταν και η διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, ώστε η λειτουργία της Γραμματείας να αποκτήσει και θεσμική οντότητα.

    Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε τίποτα για τη Γραμματεία Γυναικών και μάλιστα ουδέποτε κλήθηκα ως υπεύθυνη και μέλος του ΔΣ, να μετέχω ενεργά σε κάποια σχετική δράση της Ομοσπονδίας. Βέβαια, ίσως θεωρείται περιττή κάθε είδους τέτοια δραστηριότητα στην Ομοσπονδία Αξιωματικών ή κάποια σχετική δράση στην Ένωση Αξιωματικών Αττικής, οπότε δεν θεωρώ ότι μου δίνεται ο χώρος και η δυνατότητα να ασχοληθώ με τα θέματα για τα οποία αγωνίζομαι μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούν τον/την συνάδελφο/συναδέλφισσα, όχι μόνο σε υπηρεσιακή βάση αλλά και σε ανθρώπινη, ιδίως στις εποχές που βιώνουμε αύξηση αυτοκτονιών, έκρηξη διαζυγίων και έξαρση ενδοοικογενειακής βίας κι ο συνάδελφος πρέπει να έχει και τη δική μας στήριξη και ασφάλεια. Προφανώς, υπάρχουν για τις Ενώσεις άλλες προτεραιότητες πιο σοβαρές από όσα προανέφερα.

    Τέλος, εύχομαι τις χρήσιμες για την κοινωνία πρωτοβουλίες, που δεν μπόρεσε να πιστωθεί το απερχόμενο ΔΣ της Ομοσπονδίας, να βρει τη γενναιότητα να τις κάνει πράξη το επόμενο και προπάντων να σταθεί διεκδικητικά στο ύψος των περιστάσεων. Θα είναι η συμβολή τους για μια Ομοσπονδία ή Ένωση, που πιάνει τον παλμό των εξελίξεων και είναι γειωμένη στην πραγματικότητα, χωρίς ιδεοληψίες και ταμπού, που τις μετατρέπουν σε κλειστό σύστημα Αξιωματικών, τους οποίους ενδιαφέρει μόνο η θέση τους.

    Ευχαριστώ ειλικρινά τους συναδέλφους για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια και υπόσχομαι ότι δεν θα σταματήσω, αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ενεργά συνδικαλιστικά για τα δίκαια αιτήματά όλων μας.

 

Βαγενά Σοφία
Γραμματέας Α.ΚΙ.Δ.Α.
Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών
Μέλος ΔΣ  ΕΝ.ΑΞΙ.Α.

Πρώτη Γυναίκα Μέλος ΔΣ  Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

 


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Έγγραφο προς τα Πολιτικά Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο



Η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών απέστειλε έγγραφο προς τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, στο οποίο αναφέρει τους λόγους, για τους οποίους το υποχρεωτικό Ενιαίο Ψηφοδέλτιο δεν θα λειτουργήσει θετικά στο συνδικαλισμό των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία, όπως άλλωστε θα ίσχυε και σε κάθε άλλο συνδικαλιστικό χώρο, καλώντας να επανεξεταστεί και να αποσυρθεί η τροπολογία ή να μην υπερψηφιστεί αυτή. Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως ακολούθως:

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Συνέντευξη της Σοφίας Βαγενά στο ρ/σ στο κόκκινο Πάτρας 107.7 για Ενδοοικογενειακή Βία και Αστυνομία



  Συνέντευξη παραχώρησε η Σοφία Βαγενά στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο κόκκινο Πάτρας 107.7" για θέματα Ενδοοικογενειακής βίας και Αστυνομίας, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα:

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Βαγενά Σοφία: Όχι στο μισογυνισμό και στη θεωρία του «ιδιόκτητου θηλυκού»


    Είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε ως κοινωνία όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο. Ενώ η Αστυνομία ξεκίνησε τη στελέχωση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας, την ίδια στιγμή, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχει μέχρι σήμερα καθυστέρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να την εντάξει στη λίστα των εγκλημάτων του άρθρου  83 (1) της Συνθήκης Λειτουργίας της.

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΑΚΙΔΑ: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση Α.Τ., Τ.Α. και Τ.Τ.


 

ΑΚΙΔΑ: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση Α.Τ., Τ.Α. και Τ.Τ. 

     Η έλλειψη προσωπικού των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας και Τμημάτων Τροχαίας της Αττικής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, το οποίο είναι απόρροια μη ορθολογικής κατανομής προσωπικού στις Υπηρεσίες. Εκπρόσωποι της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών, κατόπιν προσκλήσεως συναδέλφων ή και αυθορμήτως, επισκέφθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα άνω των 40 Τμημάτων του Λεκανοπεδίου, διαπιστώνοντας δια ζώσης τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες αστυνομικοί, οι οποίοι και μας ενημέρωσαν σχετικά.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Βαγενά Σοφία: Η «σκιώδης πανδημία» της βίας κατά των γυναικών


    Με τραγικό τρόπο έρχεται, η επαναβεβαίωση της πανδημίας των γυναικοκτονιών, με τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά. Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο διαπιστώνουμε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με συχνές και έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο των θυμάτων. Υποθέσεις για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ και κανείς παρά μόνο όταν έφτασε το τραγικό τέλος, όπως στην περίπτωση της Καρολάιν.

    Η πλέον διαδεδομένη μορφή γυναικοκτονίας είναι αυτή που διαπράττεται από άνδρα με τον οποίο μια γυναίκα έχει συζυγική ή συντροφική σχέση. Αντιπροσωπεύει μάλιστα το 35% όλων των δολοφονιών παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένοι φόνοι είναι η κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας.

    Η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία. Η πατριαρχία σκοτώνει γιατί είναι γυναίκες και θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα, που τις θεωρεί ιδιοκτησία του.

    Η αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος από την Αστυνομία, πρέπει να γίνεται κυρίως, όχι μόνο με καταστολή, όταν δηλαδή έχει πλέον συμβεί το κακό, αλλά με πρόληψη. Για το λόγο αυτό πρέπει  η Αστυνομία να επενδύσει πολλά στον τομέα της πρόληψης και να εφαρμόσει διάφορες μεθόδους και προγράμματα, που να στοχεύουν στον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της διάπραξης τέτοιου είδους εγκλημάτων. 

    Τέλος, ο κάθε ένας από εμάς οφείλει εφόσον παρατηρεί ύποπτες συμπεριφορές ή και καταστάσεις σε έναν γονέα ή μια οικογένεια να μην αποστρέφει το βλέμμα και την προσοχή του, παρά να ενημερώνει τον όποιο αρμόδιο φορέα προκειμένου να αποφευχθούν νέες εγκληματικές ενέργειες. Τα θύματα να μην φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία.

    Για αυτό προτρέπουμε τους πολίτες, που είναι θύματα, να έρθουν να μιλήσουν στην Αστυνομία για αυτά τα περιστατικά, αλλά και οι πολίτες μάρτυρες ας μη διστάσουν να αναφέρουν αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και ανώνυμα.

 

Της Σοφίας Βαγενά

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών 

Μέλος Δ.Σ Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Πρώτη Γυναίκα Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας 

 

ΑΚΙΔΑ: Επιμνημόσυνη δέηση για τον αδικοχαμένο συνάδελφο Νεκτάριο Σάββα - Μετονομασία οδού


Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στην Αθήνα, σημείο δολοφονίας του συναδέλφου μας Νεκτάριου Σάββα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων, του Δημάρχου Αθηναίων,  Πρόεδρων και μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, συναδέλφων, συγγενών και φίλων.  

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Θέσεις επί θεμάτων ημερήσιας διάταξης Δ.Σ. της ΠΟΑΞΙΑ


    Την 08-06-2020 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., στην οποία μετείχαν και οι Πρόεδροι και Γ. Γραμματείς των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αξιωματικών. Κατά την έναρξη παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριος και ο Αρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ Μιχαήλ, τιμώντας με την παρουσία τους τη συνεδρίαση και επιδεικνύοντας ενδιαφέρον επί των συνδικαλιστικών θέσεων για τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους συναδέλφους.

    Επειδή τα αποτελέσματα του Δ.Σ. ενδεχομένως δεν αποτυπώνουν επακριβώς την άποψη της μειοψηφίας, ούτε αυτή μνημονεύεται στις σχετικές ανακοινώσεις, θα θέλαμε σε συνέχεια της συνεδρίασης να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις θέσεις μας, ως αυτές αναπτύχθηκαν από την εκπρόσωπο της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών κα. ΒΑΓΕΝΑ Σοφία. 

- Αναδιάρθρωση του Σώματος: Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Σώμα, πιστεύουμε ότι δεν επιλύονται με αναδιάρθρωση, ούτε αυτή είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και η σχεδιαζόμενη νέα αναδιάρθρωση καταδεικνύει το γεγονός ότι οι προηγούμενες απέτυχαν ή ότι είχαν μελετηθεί λαμβάνοντας υπόψη τρέχουσες μεταβαλλόμενες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές στο πέρασμα του χρόνου.

    Άποψη μας είναι ότι τα υπηρεσιακά προβλήματα λύονται με ορθολογική και δίκαιη κατανομή αστυνομικού προσωπικού στις Υπηρεσίες και πριμοδότηση των Αστυνομικών που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, η οποία μπορεί να είναι άμεση οικονομική ή έμμεση με επιπλέον μοριοδότηση, π.χ. δικαίωμα μετάθεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα κ.α..

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, σχεδιάζεται η μείωση οργανικών θέσεων ανωτάτων και ανωτέρων Αξιωματικών, το οποίο μας βρίσκει αντίθετους καθώς θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τη συμφόρηση και στασιμότητα που παρατηρείται στην επετηρίδα Αξιωματικών ΣΑΕΑ και ΤΕΜΑ. Η Ελληνική Αστυνομία είναι το πολυπληθέστερο Σώμα ΕΔ και ΣΑ και θα πρέπει να τηρείται η σχετική αναλογία υπηρετούντων Αξιωματικών. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Αστυνομία να έχει τον ίδιο αριθμό Ανωτάτων Αξιωματικών με το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, τα οποία έχουν τρεις (3) Αντιστρατήγους και τρεις (3) Αντιναυάρχους αντίστοιχα, ενώ η αναλογία προσωπικού τους είναι περίπου 1/5 σε σχέση με την Αστυνομία.

- Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο: Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, που δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι κυρίως μισθολογικό ένεκα του ότι για την κατάρτιση του υπάρχοντος ισχύοντος ελήφθησαν υπόψη οι αποδοχές των ενστόλων του Δεκεμβρίου του 2016 κι όχι αυτές του Ιουλίου του 2012 (αρ. 155 Ν. 4472/17 και Αιτιολογική Έκθεση). Οποιαδήποτε συζήτηση για το μισθολόγιο είναι άνευ ουσίας εάν δεν ξεκινάει από τις προϋπολογιζόμενες «παροχές σε εργαζομένους», οι οποίες σε περίπτωση που δεν αυξηθούν στο σύνολό τους, δεν έχει νόημα καμία μισθολογική μεταβολή, που θα αφαιρεί μερικές δεκάδες Ευρώ από ένα βαθμό ή κλιμάκιο και θα τα δίδει σε άλλο, χωρίς συνολική αύξηση των αποδοχών των ενστόλων. Το μισθολόγιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, να εναρμονίζεται με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και από αυτό να προκύπτει μεταξύ των βαθμών γραμμική αύξηση των αποδοχών, σε συνδυασμό με τα έτη υπηρεσίας κι όχι εκθετική αύξηση προς όφελος λίγων Αξιωματικών. 

    Όσον αφορά το βαθμολόγιο θα επαναλάβουμε την καθυστέρηση προαγωγής, για δύο και τρία έτη, μεγάλου αριθμού Αξιωματικών ελλείψει οργανικών θέσεων, συνέπεια περιορισμένων κρίσεων, με διαφαινόμενη πλέον αυξητική τάση, που έχει ως συνέπεια και τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος από μισθολογικές προαγωγές. Ως λύση που προτείνεται είναι η επαναφορά της διάταξης του άρθρου 42 του Π.Δ 24/1997, σύμφωνα με την οποία Υ/Α΄, Α/Β΄, Α/Α΄ και Α/Υ΄ προάγονται στον επόμενο ανώτερο βαθμό, ανεξαρτήτως υπάρξεως κενών οργανικών θέσεων, εάν έχουν συμπληρώσει οκτώ (8) έτη στο βαθμό. Να σημειώσουμε ότι πρώτη η ΑΚΙΔΑ διέβλεπε και είχε επισημάνει τις συνέπειες κατάργησης της ως άνω διάταξης, όταν άπαντες ομιλούσαν για μία διάταξη, που αποτελούσε πλεονασμό, για αυτό και απαλείφθηκε (βλ. ΑΚΙΔΑ: Νέες μειώσεις μισθών… για λίγους).

    Το βαθμολόγιο Αξιωματικών τελεί σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό, ήτοι αρχίζει κι εξαντλείται εντός 35ετίας, πέραν της οποίας ουδεμία πρόβλεψη θα πρέπει να γίνει προς λήψη βαθμού. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει Αστυνομικό να παραμείνει στο Σώμα 40 και 45 χρόνια για να διανύσει ανώτατους βαθμούς.     

    Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις και προσπάθειες κατάργησης του Τ.Ε.Μ.Α., ενός θεσμού με κύρος και ιστορία, που λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν ανταπεξέλθει επιτυχώς σε σειρά εξετάσεων (εξετάσεις εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων, εξετάσεις Αρχιφυλάκων, εξετάσεις - για τους παλαιότερους - Ανθυπαστυνόμων, εξετάσεις ΤΕΜΑ). Οι απόφοιτοι του ΤΕΜΑ στο σύνολό τους θα πρέπει τουλάχιστον να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό εν ενεργεία Α/Υ΄ κι όχι μόνο δυνητικά να παρέχεται η δυνατότητα να ανέλθουν σε ανώτερους βαθμούς. 

    Η ΑΚΙΔΑ είναι στο πλευρό των Ανθυπαστυνόμων και στηρίζει τη βαθμολογική και οικονομική τους εξέλιξη, καθώς και τη δίκαιη προαγωγή τους. Άλλωστε για την Ομοσπονδία μας το ανωτέρω θέμα υπήρξε άμεση προτεραιότητα. Όπως όλοι οι Υπαξιωματικοί των Σωμάτων των ενστόλων εξελίσσονται βαθμολογικά σε Αξιωματικούς με τα χρόνια υπηρεσίας, το ίδιο ισχύει και στην Ελληνική Αστυνομία.

- Ελλείψεις προσωπικού Τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας: Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπρόσωποι της ΑΚΙΔΑ έχουν επισκεφθεί άνω των 30 Τμημάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής έχοντας επισημάνει την άνευ προηγουμένου ως άνω διαπίστωση και τα συνεπακόλουθα εργασιακά προβλήματα που δημιουργεί. Δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε σε ανάλυση παρούσας και προβλεπόμενης οργανικής δύναμης, ούτε σε υπηρεσιακά θέματα. Ευελπιστούμε η ενίσχυση των Τμημάτων να είναι άμεση και αποτελεσματική. Οι εναπομείναντες συνάδελφοι είναι πραγματικοί ήρωες. Η λύση που προτείνεται είναι μία και θα επιλύσει άπαξ και δια παντός το πρόβλημα. Να προβλεφθεί για τα Α.Τ., Τ.Α. και Τ.Τ., τα οποία αποτελούν το κύτταρο του Σώματος και τις εγγύτερες στον πολίτη Υπηρεσίες, ένα κατώτατο όριο παρούσας δύναμης σε σχέση με την οργανική, πέραν του οποίου ουδείς δύναται να μετακινηθεί άνευ αμέσου αντικαταστάσεως.

- Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Δηλώσαμε την αντίθεσή μας τόσο στη σύσταση της εν λόγω Υπηρεσίας όσο και στην πρόσληψη Ειδικών Φρουρών για το σκοπό αυτό, καθώς παρακάμπτει την εισαγωγή μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων, κάτι που είναι στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο της ΠΟΑΞΙΑ όσο και της ΠΟΑΣΥ, συνεχίζοντας να δημιουργεί αστυνομικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία φρονούμε ότι στην πράξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα κι εμπλοκή μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων σε σχέση με όσα σχεδιάζεται να επιλύσει.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΒΑΓΕΝΑ Σοφία: Μήπως στην Ελλάδα ισχύει το σύνθημα της Ιταλίας «οι δολοφόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού σου»;


    Στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποίησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο την 31-05-2021, με θέμα την παρουσίαση βιβλίου με τίτλο "Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία, Δικαστικοί Αγώνες και Φεμινιστικές Δράσεις", καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η Αξιωματικός και συγγραφέας Σοφία Βαγενά, που ανέπτυξε το θέμα «Ποιος ο ρόλος της Αστυνομίας στην πρόληψη των γυναικοκτονιών».

    Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι κάθε μήνα περίπου έχουμε την τέλεση μίας γυναικοκτονίας, που είναι είτε συζυγοκτονία, είτε φόνος γυναίκας στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής ή συντροφικής σχέσης. Τελικά, μήπως ισχύει και στη χώρα μας το σύνθημα της Ιταλίας «Οι δολοφόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού σου»;

    Στην Ελλάδα ο όρος γυναικοκτονία δεν είναι ευρέως γνωστός. Γυναικοκτονία δεν σημαίνει δολοφονία με θύμα γυναίκα, όπως για παράδειγμα σε μια ληστεία μετά φόνου με θύμα γυναίκα, αλλά δολοφονία-εξαφάνιση-εκμηδένιση γυναίκας, λόγω ακριβώς της ιδιότητας του φύλου της. Από στατιστικά δεδομένα φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες δολοφονούνται εντός της οικίας τους, ενώ οι περισσότεροι άντρες δολοφονούνται σε άλλους χώρους, που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες πέφτουν πιο συχνά θύματα ακραίας ενδοοικογενειακής βίας.

    Ο θάνατος εκείνων, που δολοφονήθηκαν από ερωτικούς συντρόφους, δεν προκύπτει συνήθως από τυχαίες ή αυθόρμητες πράξεις, αλλά αποτελεί την κορύφωση προηγούμενης έμφυλης βίας. Η ζήλια και ο φόβος της εγκατάλειψης είναι κάποια από τα κίνητρα.

    Η Ελληνική Αστυνομία, πέραν του έργου της εξιχνίασης των ανωτέρω εγκλημάτων, καταγράφει συγκεντρωτικά στατιστικά δεδομένα για τα θύματα των ανθρωποκτονιών, ανάλογα με το φύλο, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομερή ποιοτική ανάλυση ως προς το κίνητρο και την προσωπικότητα του δράστη, ήτοι αν πρόκειται για αποτέλεσμα ρατσιστικού μισογυνισμού, κατ' όνομα επικαλούμενων «λόγων τιμής», προηγούμενων επεισοδίων ψυχοσωματικής βίας, εκμετάλλευσης γυναικών στο πλαίσιο οργανωμένου εγκλήματος κ.α.. Σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο τα δεδομένα, που προέρχονται από εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες δεν είναι συγκρίσιμα μιας και δεν καταγράφονται τα ίδια στοιχεία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν περιπτώσεις, που μία γυναικοκτονία καταχωρείται ως ανθρωποκτονία, στην οποία απαλείφονται τα έμφυλα χαρακτηριστικά και τα σεξιστικά κίνητρα του δράστη.

    Χρειάζεται άμεσος συντονισμός δομών (αστυνομία, δικαιοσύνη, κοινωνικοί λειτουργοί, κέντρα κακοποιημένων γυναικών) και προστασία της γυναίκας. Ταυτόχρονα απαιτείται ειδική επιμόρφωση του προσωπικού των ανωτέρω φορέων, που έχουν αρμοδιότητα το χειρισμό υποθέσεων κακοποιημένων γυναικών.

    Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης των θυμάτων και να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της, θα πρέπει να δραστηριοποιήσει  αποτελεσματικά τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στελεχώνοντας τα με κατάλληλο προσωπικό και ψυχολόγους κι αναθέτοντάς σε αυτά προανακριτικό έργο, τόσο από άποψη εξειδίκευσης, όσο και για την ελάφρυνση του έργου των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων.

 

της Σοφίας Βαγενά

 

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. & ΕΝ.ΑΞΙ.Α.

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΑΚΙΔΑ: Η αξιοποίηση των πτυχιούχων Αστυνομικών με εξειδικευμένες γνώσεις εντός του Σώματος



    Ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί σημαντικό ζήτημα και προτεραιότητα προκειμένου το Σώμα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να ανταποκρίνεται στο μέγιστο στις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων αστυνομικών. Στην προσπάθεια αυτή μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Για να αποκτήσει ο όρος εκσυγχρονισμός εννοιολογικό περιεχόμενο είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κατάλληλη εκπαίδευση, προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών και αξιοποίηση του προσωπικού, που κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις.

    Θα θέλαμε να σταθούμε στο τελευταίο, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων, που κατέχουν δεύτερο πτυχίο, το οποίο παρέχει γνώσεις απαραίτητες για τη λειτουργία ειδικών Υπηρεσιών του Σώματος. Η στελέχωση αυτών των Υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα των Διευθύνσεων Οικονομικής Αστυνομίας, Οικονομικής Επιθεώρησης, Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Πληροφορικής, Εγκληματολογικών Ερευνών, Υγειονομικού και των Τμημάτων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, με κατάλληλο προσωπικό, που διαθέτει αντίστοιχα προσόντα και τίτλους σπουδών, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση.

    Σε όποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η μετάταξη του προσωπικού στην κατηγορία Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων, θα πρέπει αυτή να υλοποιείται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και να προβλέπονται διαδικασίες για το σκοπό αυτό ει δυνατόν σε ετήσια βάση.

    Η εξειδίκευση του προσωπικού είναι συνυφασμένη με την έννοια του εκσυγχρονισμού. Εδώ και καιρό, μεταξύ άλλων, έχουμε προτείνει τη δημιουργία τριών Κλάδων (Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας), που θα επιλέγει από τη Σχολή ο Αστυνομικός, ανάλογα με τη βαθμολογία και τη σειρά εξόδου και θα ακολουθεί σε όλη του τη σταδιοδρομία. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας, μεγιστοποιώντας την υπηρεσιακή του απόδοση κι αφετέρου θα εξασφαλίζεται τρόπον τινά από ακούσιες μεταθέσεις σε Υπηρεσίες με αλλότρια καθήκοντα εργασίας.     

    Τέλος, θεωρούμε αναγκαίο εν μέσω πανδημίας, να αξιοποιηθούν οι αστυνομικοί πτυχιούχοι ιατρικής στη Δ/νση Υγειονομικού, παράλληλα με τις υπηρεσίες, που παρέχουν σε Δημόσια Νοσοκομεία, για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό οι Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των συναδέλφων. Με την απόκτηση ειδικότητας οι ως άνω ιατροί θα πρέπει να μετατάσσονται στην κατηγορία Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων υγειονομικού κι όχι να ασκούν καθήκοντα, που δεν σχετίζονται με την ιατρική επιστήμη, αναμένοντας για χρόνια πότε θα προκηρυχτούν θέσεις ιατρών του Σώματος.

     

 

Για την Α.ΚΙ.Δ.Α.

Η Γραμματεία

 

ΒΑΓΕΝΑ Σοφία

ΒΕΝΑΡΔΗΣ Ιωάννης


Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ούτε δωρεάν self test για τους αστυνομικούς


    Μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των αποφάσεων για την εφαρμογή υποχρεωτικού μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά, ότι για το αστυνομικό προσωπικό δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα.

    Η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας και το προσωπικό της κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του έρχεται σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες, διακινδυνεύοντας την υγεία του. Οι υπηρεσιακές ανάγκες παραμένουν αυξημένες και για το λόγο αυτό οι άδειες ειδικού σκοπού δίδονται σε ελάχιστες περιπτώσεις, η κατανομή του προσωπικού σε βάρδιες 50% πρωί – απόγευμα αδύνατη, η εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης – αποχώρησης είναι περιορισμένη, η τηλεργασίας είναι κάτι το άγνωστο για τον αστυνομικό και οι κανονικές άδειες επί μήνες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

    Μολαταύτα, καμία έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν δόθηκε στους αστυνομικούς, όπως σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων υγειονομικοί και στρατιωτικοί, δωρεάν rapid test δεν χορηγήθηκαν από την Υπηρεσία, ως είχαμε προτείνει να δίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα ραντεβού εμβολιασμού των αστυνομικών ακυρώθηκαν, χωρίς να αποσταλεί σχετική ενημέρωση στους ενδιαφερομένους, πολλοί εκ των οποίων ακόμα αναμένουν στις γνωστές λίστες, τώρα ήρθε η σειρά των self tests, για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη χορήγησης σε αστυνομικούς.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιώργο Καραϊβάζ



    Η στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μάς συγκλόνισε και μας γέμισε με αισθήματα θλίψης και οδύνης, για την απώλεια ενός ανθρώπου με μακρά πορεία στη δημοσιογραφία και στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Μέσα από την ενημερωτική ιστοσελίδα του, μεταξύ άλλων, έδωσε βήμα να ακουστούν οι συνδικαλιστικές θέσεις και διεκδικήσεις των ενστόλων και να τύχουν ευρείας προβολής. Πάντα διερευνητικός, αποφασιστικός και καλλιεπής, στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια αρωγός στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων.

    Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου



   Η εθνική και κοινωνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο στην σύγχρονη ελληνική ιστορία και κορυφαία πράξη αντίστασης στη σκλαβιά, την ανισότητα και την αδικία. Οι αγωνιστές εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρωπισμό, ορθολογισμό και πρόοδο, έδωσαν τη ζωή τους μην υπολογίζοντας τα μεγέθη και το συσχετισμό δυνάμεων της εποχής και κατάφεραν να επικρατήσουν αποτινάσσοντας το ζυγό της υποδούλωσης.  

   Η συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου μας διδάσκει, μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα, την εμπορευματοποίηση και εργαλειοποίηση της αξίας του ανθρώπου. Με διαρκή αγώνα θα καταφέρουμε να έχουμε σταθερή πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον.

   Σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας κι ολόκληρο τον κόσμο, λόγω του κορονοϊού, οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κι έχουν όλο το βάρος του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Οι αστυνομικοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες αγωνιστές, που εκτίθενται σε κίνδυνο και χρειάζονται έμπρακτα τη στήριξη της Πολιτείας. Χρόνια Πολλά!

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.








Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Να επέλθει ηρεμία κι αποκλιμάκωση


   Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μεσούσης πανδημίας, επικίνδυνων συμβάντων κι εντάσεων, το μόνο που χρειάζεται είναι να επέλθει ηρεμία κι αποκλιμάκωση. Είναι αναγκαίο να υπάρξει κατάλληλος σχεδιασμός, που θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι κι ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους, που τραυματίστηκαν στα επεισόδια της περασμένης Τρίτης, ιδίως δε στον πιο σοβαρά τραυματισθέντα στο κεφάλι, συνέπεια σφοδρής επίθεσης, που προκαλεί αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Ο εργαζόμενος αστυνομικός σίγουρα δεν ευθύνεται για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Καθημερινά δίνει αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες και κινδυνεύει για την προστασία των πολιτών.  

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Οι εικόνες στη Νέα Σμύρνη δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης


   Δεν συνηθίζουμε να στηλιτεύουμε συμπεριφορές, οι οποίες παράλληλα αποτελούν αντικείμενο ποινικής και διοικητικής διερεύνησης, πριν το πέρας των οποίων ουδείς γνωρίζει τα στοιχεία και την έκβαση αυτών. Η φράση άλλωστε «θα τα βρει όλα η έρευνα» είναι γνωστή προκειμένου μην προτρέχουμε και μην προκαταβάλουμε αποτελέσματα.

   Ωστόσο, το βιντεοληπτικό υλικό της περασμένης Κυριακής, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τον εργαζόμενο Αστυνομικό και δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που επιθυμεί η κοινωνία από την Αστυνομία, προσέτι δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα σε αστυνομική πρακτική, εκπαίδευση, ηθική τάξη κι ανθρώπινη συμπεριφορά.

    

Η Γραμματεία της ΑΚΙΔΑ

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και τη Γυναίκα Αστυνομικό


    Η 8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, συμπίπτει με το κλείσιμο ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδείχτηκαν στην πράξη ποια είναι τα επικίνδυνα επαγγέλματα, που συνδέονται με τη ζωή και το θάνατο.

   Ένα και από αυτά είναι των εργαζομένων Αστυνομικών και ιδίως των γυναικών Αστυνομικών, οι οποίες αγωνίζονται για την ασφάλεια του πολίτη, εκτεθειμένες καθημερινά στο κοινό έγκλημα, αλλά και στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, που επικρατούν εν μέσω πανδημίας.

   Οι αστυνομικοί «γένους θηλυκού» συχνά καλούνται να συνδυάσουν το ρόλο τους με αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς ενώ επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο το 2020, μετά τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρώσταιναν, των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, των ηλικιωμένων κι εξαρτημένων ατόμων κ.α..

   Συγκριτικά με άλλους κλάδους εργασίας, όμως, οφείλουν να φέρουν εις πέρας και ζητήματα με επίκεντρο τον άνθρωπο, διώκοντας προβατικές συμπεριφορές κι επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις, που πολίτες κινδυνεύουν. Καθημερινά γυναίκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν ισάξιο και αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού παρά τα πρότυπα του παρελθόντος, που συχνά τις παρουσιάζουν ως το «αδύναμο φύλο», που πρέπει να δέχεται ειδική μεταχείριση και συμπεριφορά.

   Η εμπιστοσύνη άλλωστε στο πρόσωπο της γυναίκας είναι σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία που ζει. Η εξέλιξη της κοινωνίας μας βοήθησε στην κατάρριψη των προκαταλήψεων και την ενίσχυση προς την ισότητα των δύο φύλων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιερώνει φέτος την 8 ΜΑΡΤΗ στο στόχο αυτό, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ, προβάλλοντας από κοινού με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς την καθοριστική συμβολή των γυναικών στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, που μαστίζει τον πλανήτη μας.

    Η Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη και διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής. Το 1975 η ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε κι έκτοτε υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Βαγενά Σοφία

Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. και ΕΝ.ΑΞΙ.Α.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΑΞΙΑ έθεσε θέματα Βαθμολογίου, Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και ΒΟΕΑ.


  

    Την Πέμπτη 18-02-2021 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Η παράταξη της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών, εκπροσωπήθηκε από την Βαγενά Σοφία, η οποία στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στα κάτωθι ζητήματα:

 

- Βαθμολόγιο: Επισημάναμε την καθυστέρηση προαγωγής μεγάλου αριθμού Αξιωματικών ελλείψει οργανικών θέσεων, συνέπεια περιορισμένων κρίσεων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ορίου ηλικίας υψηλόβαθμων Αξιωματικών (βλ. και ΑΚΙΔΑ: Εκατοντάδες Αξιωματικοί Σ.Α.Ε.Α. και Τ.Ε.Μ.Α. δεν έχουν προαχθεί. Ζητείται λύση στο αδιέξοδο). Η ανησυχία πλέον είναι έκδηλη καθώς Αξιωματικοί καλούνται να υπηρετήσουν σε κάθε βαθμό δύο και τρία χρόνια επιπλέον των προβλεπομένων, με επικίνδυνα αυξητική τάση, ενώ διαφαίνεται και η μελλοντική αποστρατεία με το βαθμό του Α/Υ΄, λόγω των ως άνω καθυστερήσεων, των εκ του Σώματος προερχομένων Αξιωματικών εντός των 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας. Προτείναμε την ανάδειξη του θέματος σε κάθε επίπεδο προκειμένου ληφθεί υπόψη και υπάρξει κατάλληλος χειρισμός ενόψει του νέου βαθμολογίου, ώστε να διαφυλαχθεί η σταδιοδρομία και το κύρος των Αξιωματικών του Σώματος.


- Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Δηλώσαμε την αντίθεσή μας τόσο με τη σύσταση της εν λόγω Υπηρεσίας όσο και με την πρόσληψη Ειδικών Φρουρών για το σκοπό αυτό (βλ. και ΑΚΙΔΑ: Δέκα λόγοι κατά της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας), καθώς παρακάμπτει την εισαγωγή μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων, κάτι που είναι στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο της ΠΟΑΞΙΑ όσο και της ΠΟΑΣΥ, συνεχίζοντας να δημιουργεί αστυνομικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.


- Βοηθήματα Οικογενειακής - Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ). Το ΒΟΕΑ είναι ένα ανταποδοτικό πόσο, που λαμβάνουν τα τέκνα των δικαιούχων, που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, το οποίο καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας ή την τέλεση γάμου των τέκνων (βλ. και ΑΚΙΔΑ: Γιάννης Βεναρδής - Πόσο υπομονή να κάνουν οι συνάδερφοι για το υπόλοιπο του ΒΟΕΑ;). Από το 2017 κι εφεξής λόγω της αλλαγής του μισθολογίου σε κλιμάκια δεν έχουν εναρμονίσει ακόμα το εν λόγω ταμείο τις αντιστοιχίες των κλιμακίων με τα μερίσματα που δικαιούνται τα τέκνα των δικαιούχων. Δεν γνωρίζουμε γιατί τόσα χρόνια υπάρχει αυτή η αδράνεια και δεν υλοποιείται το θέμα, ώστε να λάβουν και την εξόφληση του δικαιούμενου ποσού, όσοι έχουν πάρει την προκαταβολή από το 2017 κι έκτοτε. Όσον αφορά το θέμα παραγραφής, εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γιατί έχει καταβληθεί έναντι στους δικαιούχους, άλλωστε ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει παραγραφή οφειλών από το κράτος προς τους πολίτες και μάλιστα σε καταβεβλημένα κεφάλαια σε δημόσιο ταμείο, όπως είναι το Μετοχικό Ταμείο. Θα πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία για την επίλυση του προβλήματος.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

 

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Εκατοντάδες Αξιωματικοί Σ.Α.Ε.Α. και Τ.Ε.Μ.Α. δεν έχουν προαχθεί. Ζητείται λύση στο αδιέξοδο.


    Έγγραφο προς την Π.Ο.ΑΞΙ.Α., με κοινοποίηση στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, υπέβαλλε η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών, όσον αφορά την καθυστέρηση προαγωγής μεγάλου αριθμού Αξιωματικών Σ.Α.Ε.Α. και Τ.Ε.Μ.Α..

    Ειδικότερα, στο ανωτέρω έγγραφο επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά φέτος περισσότεροι από 300 Α/Α΄ έχουν συμπληρώσει από 6 έως 8 έτη στο βαθμό κι έπρεπε ήδη να είχαν γίνει Α/Υ΄. Πρόκειται για Αξιωματικούς, που καλύπτουν το 40% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων του βαθμού τους, οι οποίοι πρέπει να προαχθούν. Άλλες τόσες εκατοντάδες Α/Β΄ αναμένουν την προαγωγή τους σε Α/Α΄. Το πρόβλημα έφτασε μέχρι το βαθμό του Υ/Α΄. Άμεση συνέπεια των ως άνω είναι η μη έγκαιρη προαγωγή των Αξιωματικών Τ.Ε.Μ.Α.. Σε όλα αυτά συνυπολογίζοντας τις τεράστιες μισθολογικές επιπτώσεις, που επιφέρουν οι ανωτέρω καθυστερήσεις, έχουν εντείνει την ανησυχία συναδέλφων.

    Τα τελευταία 10 χρόνια σειρές Αξιωματικών με τα ίδια προσόντα και προϋποθέσεις έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς το θέμα των προαγωγών. Για παράδειγμα, υπάρχουν σειρές, που διήνυσαν μόνο 4 έτη στο βαθμό του Α/Α΄, ενώ άλλες 6, άλλες 8 και με διαφαινόμενη πλέον αυξητική τάση. Το βαθμολόγιο προβλέπει συγκεκριμένα έτη υπηρεσίας σε κάθε βαθμό, που αθροιστικά οδηγούν σε πλήρη 35ετή πραγματική υπηρεσία μέχρι το βαθμό του Α/Δ΄, έχοντας διανύσει 3 έτη σε αυτό το βαθμό. Για κάθε χρόνο, που ο Αξιωματικός στερείται την προαγωγή του, θα υπηρετήσει τουλάχιστον ένα έτος λιγότερο στο βαθμό του Α/Δ΄. Αν δεν προαχθεί εγκαίρως σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του βαθμολογίου και καθυστερήσει 3 με 4 έτη συνολικά σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, δεν θα γίνεις ποτέ Α/Δ΄. 

    Κατόπιν των ανωτέρω είναι αναγκαία η εύρεση λύσης, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι εκ των ακολούθων προτεινόμενων:

- Προαγωγή καθ' υπέρβαση των προβλεπομένων οργανικών θέσεων στους βαθμούς Α/Υ΄, Α/Α΄ και Α/Β΄, με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων του ισχύοντος βαθμολογίου.

- Αύξηση οργανικών θέσεων των ως άνω βαθμών.

- Κρίσεις από τις οποίες θα προκύπτει ικανός αριθμός κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με το βαθμολόγιο και τα προβλεπόμενα έτη υπηρεσίας των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό.

- Αποσύνδεση από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις Αξιωματικών, του θέματος ετών υπηρεσίας των εξ ιδιωτών προερχομένων Αξιωματικών των πρώτων σειρών Πανελληνίων Εξετάσεων. Με την τροποποίηση του άρθρου 47 του Π.Δ. 24/1997 υπήρξε κάποια ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί ως προς τον υπολογισμό των ετών υπηρεσίας της ανωτέρω κατηγορίας Αξιωματικών.        

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

 

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Δέκα λόγοι κατά της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας


      Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία έχουν κάνει αγώνες για να αλλάξουν την εικόνα της απέναντι στην κοινωνία κι έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο να συμφιλιωθούν μαζί της, αλλά να θεωρούνται πραγματικοί σύμμαχοι, που εγγυώνται τα αγαθά της ελευθερίας και ασφάλειας.

      Η πρόσφατη δρομολόγηση της σύστασης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, δηλαδή η δημιουργία των λεγόμενων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αντίθετους ως αστυνομικούς. Η θέση μας αυτή απορρέει από βάσιμους λόγους, οι οποίοι εκτιμούμε ότι θα αποτελέσουν κι αιτίες αποτυχίας του ως άνω εγχειρήματος. Ειδικότερα, η δημιουργία νέας αστυνομικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα φύλαξης των Πανεπιστημίων:

- Τοποθετεί την Αστυνομία σε ρόλο επιτηρητή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων απέναντι σε νεολαία, φοιτητές και καθηγητές. Αλήθεια, ποια εικόνα θα λαμβάνει και τι άποψη θα σχηματίζει καθείς εργαζόμενος ή φοιτητής στους χώρους των Ιδρυμάτων, όταν γνωρίζει ότι θα τελεί υπό συνεχή αστυνομικό έλεγχο, καταγραφή κι εποπτεία και κατά πόσο αυτό συνάδει με το αυτοδιοίκητο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τη διδασκαλία και έρευνα.

- Φορτώνει με ένα επιπλέον βάρος στις ήδη διευρυμένες αρμοδιότητες της Αστυνομίας. Τελικά οιοδήποτε θέμα ανακύψει στη χώρα μας ανατίθεται στην Αστυνομία. Έχουν δημιουργήσει ένα Σώμα με καθολική αρμοδιότητα επί παντός επιστητού. Καλό είναι να πάρουμε παράδειγμα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν περισσότερα ανεξάρτητα και ποιο εξειδικευμένα αστυνομικά Σώματα.     

- Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από την αρχή υπάρχουν αντιδράσεις καθηγητών και φοιτητών στα σχέδια δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Ιδρυμάτων.

- Μας θυμίζει μακρινές σκοτεινές εποχές. Η εικόνα ενστόλων σε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα στους χώρους των Πανεπιστημίων έχει συνδεθεί με ορισμένα γεγονότα, που αποτέλεσαν μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία.

- Με κάθε τρόπο δράττονται αφορμής για να προσλάβουν κατά χιλιάδες προσωπικό εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων. Ειδικοί Φρουροί, Συνοριοφύλακες, τώρα και Φρουροί Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Όταν έρχεται η ώρα των Πανελληνίων θυμούνται το δημοσιονομικό κόστος και τον περιορισμό προσλήψεων. Απορίας άξιο δε, το τι είδους ανακριτικά καθήκοντα θα έχουν οι Φρουροί και με ποια εκπαίδευση.

- Δεν εγγυώνται ότι οι προσληφθέντες θα έχουν επί μακρόν αποκλειστικά καθήκοντα φύλαξης των Πανεπιστημίων. Σε λίγο καιρό υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσουν αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις και διαθέσεις, με αποτέλεσμα να κληθούν άλλοι συνάδελφοι να στελεχώσουν την Υπηρεσία, για την οποία προσελήφθησαν. Σε βάθος χρόνου έρχεται και η ομογενοποίηση.

- Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αποτελέσει αφορμή κι αιτία εμπλοκής μεγάλου αριθμού έτερων αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια. Η δυνατότητες της νέας αυτής Υπηρεσίας φαίνονται εξαρχής περιορισμένες. Σίγουρα στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις, για να προστατεύουν τους Φρουρούς, οι οποίοι θα προστατεύουν τα Ιδρύματα.

- Δεν πρόκειται για κατεπείγον ζήτημα, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν. Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν, χωρίς την παρουσία Αστυνομίας εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

- Δεν δημιουργείται ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Φύλαξης, που να υπάγεται απευθείας στις Πανεπιστημιακές Αρχές.

- Κανένα μέτρο δεν εφαρμόζεται στην πράξη εάν δεν έχει στήριξη ή έστω ανεκτικότητα της κοινωνίας/κοινότητας που αφορά.


Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.