Pages

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Βαγενά Σοφία: Η «σκιώδης πανδημία» της βίας κατά των γυναικών


    Με τραγικό τρόπο έρχεται, η επαναβεβαίωση της πανδημίας των γυναικοκτονιών, με τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά. Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο διαπιστώνουμε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με συχνές και έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο των θυμάτων. Υποθέσεις για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ και κανείς παρά μόνο όταν έφτασε το τραγικό τέλος, όπως στην περίπτωση της Καρολάιν.

    Η πλέον διαδεδομένη μορφή γυναικοκτονίας είναι αυτή που διαπράττεται από άνδρα με τον οποίο μια γυναίκα έχει συζυγική ή συντροφική σχέση. Αντιπροσωπεύει μάλιστα το 35% όλων των δολοφονιών παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένοι φόνοι είναι η κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας.

    Η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία. Η πατριαρχία σκοτώνει γιατί είναι γυναίκες και θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα, που τις θεωρεί ιδιοκτησία του.

    Η αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος από την Αστυνομία, πρέπει να γίνεται κυρίως, όχι μόνο με καταστολή, όταν δηλαδή έχει πλέον συμβεί το κακό, αλλά με πρόληψη. Για το λόγο αυτό πρέπει  η Αστυνομία να επενδύσει πολλά στον τομέα της πρόληψης και να εφαρμόσει διάφορες μεθόδους και προγράμματα, που να στοχεύουν στον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της διάπραξης τέτοιου είδους εγκλημάτων. 

    Τέλος, ο κάθε ένας από εμάς οφείλει εφόσον παρατηρεί ύποπτες συμπεριφορές ή και καταστάσεις σε έναν γονέα ή μια οικογένεια να μην αποστρέφει το βλέμμα και την προσοχή του, παρά να ενημερώνει τον όποιο αρμόδιο φορέα προκειμένου να αποφευχθούν νέες εγκληματικές ενέργειες. Τα θύματα να μην φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία.

    Για αυτό προτρέπουμε τους πολίτες, που είναι θύματα, να έρθουν να μιλήσουν στην Αστυνομία για αυτά τα περιστατικά, αλλά και οι πολίτες μάρτυρες ας μη διστάσουν να αναφέρουν αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και ανώνυμα.

 

Της Σοφίας Βαγενά

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών 

Μέλος Δ.Σ Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Πρώτη Γυναίκα Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας 

 

ΑΚΙΔΑ: Επιμνημόσυνη δέηση για τον αδικοχαμένο συνάδελφο Νεκτάριο Σάββα - Μετονομασία οδού


Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στην Αθήνα, σημείο δολοφονίας του συναδέλφου μας Νεκτάριου Σάββα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων, του Δημάρχου Αθηναίων,  Πρόεδρων και μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, συναδέλφων, συγγενών και φίλων.  

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΑΚΙΔΑ: Θέσεις επί θεμάτων ημερήσιας διάταξης Δ.Σ. της ΠΟΑΞΙΑ


    Την 08-06-2020 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., στην οποία μετείχαν και οι Πρόεδροι και Γ. Γραμματείς των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αξιωματικών. Κατά την έναρξη παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριος και ο Αρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ Μιχαήλ, τιμώντας με την παρουσία τους τη συνεδρίαση και επιδεικνύοντας ενδιαφέρον επί των συνδικαλιστικών θέσεων για τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους συναδέλφους.

    Επειδή τα αποτελέσματα του Δ.Σ. ενδεχομένως δεν αποτυπώνουν επακριβώς την άποψη της μειοψηφίας, ούτε αυτή μνημονεύεται στις σχετικές ανακοινώσεις, θα θέλαμε σε συνέχεια της συνεδρίασης να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις θέσεις μας, ως αυτές αναπτύχθηκαν από την εκπρόσωπο της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών κα. ΒΑΓΕΝΑ Σοφία. 

- Αναδιάρθρωση του Σώματος: Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Σώμα, πιστεύουμε ότι δεν επιλύονται με αναδιάρθρωση, ούτε αυτή είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και η σχεδιαζόμενη νέα αναδιάρθρωση καταδεικνύει το γεγονός ότι οι προηγούμενες απέτυχαν ή ότι είχαν μελετηθεί λαμβάνοντας υπόψη τρέχουσες μεταβαλλόμενες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές στο πέρασμα του χρόνου.

    Άποψη μας είναι ότι τα υπηρεσιακά προβλήματα λύονται με ορθολογική και δίκαιη κατανομή αστυνομικού προσωπικού στις Υπηρεσίες και πριμοδότηση των Αστυνομικών που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, η οποία μπορεί να είναι άμεση οικονομική ή έμμεση με επιπλέον μοριοδότηση, π.χ. δικαίωμα μετάθεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα κ.α..

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, σχεδιάζεται η μείωση οργανικών θέσεων ανωτάτων και ανωτέρων Αξιωματικών, το οποίο μας βρίσκει αντίθετους καθώς θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τη συμφόρηση και στασιμότητα που παρατηρείται στην επετηρίδα Αξιωματικών ΣΑΕΑ και ΤΕΜΑ. Η Ελληνική Αστυνομία είναι το πολυπληθέστερο Σώμα ΕΔ και ΣΑ και θα πρέπει να τηρείται η σχετική αναλογία υπηρετούντων Αξιωματικών. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Αστυνομία να έχει τον ίδιο αριθμό Ανωτάτων Αξιωματικών με το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, τα οποία έχουν τρεις (3) Αντιστρατήγους και τρεις (3) Αντιναυάρχους αντίστοιχα, ενώ η αναλογία προσωπικού τους είναι περίπου 1/5 σε σχέση με την Αστυνομία.

- Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο: Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, που δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι κυρίως μισθολογικό ένεκα του ότι για την κατάρτιση του υπάρχοντος ισχύοντος ελήφθησαν υπόψη οι αποδοχές των ενστόλων του Δεκεμβρίου του 2016 κι όχι αυτές του Ιουλίου του 2012 (αρ. 155 Ν. 4472/17 και Αιτιολογική Έκθεση). Οποιαδήποτε συζήτηση για το μισθολόγιο είναι άνευ ουσίας εάν δεν ξεκινάει από τις προϋπολογιζόμενες «παροχές σε εργαζομένους», οι οποίες σε περίπτωση που δεν αυξηθούν στο σύνολό τους, δεν έχει νόημα καμία μισθολογική μεταβολή, που θα αφαιρεί μερικές δεκάδες Ευρώ από ένα βαθμό ή κλιμάκιο και θα τα δίδει σε άλλο, χωρίς συνολική αύξηση των αποδοχών των ενστόλων. Το μισθολόγιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, να εναρμονίζεται με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και από αυτό να προκύπτει μεταξύ των βαθμών γραμμική αύξηση των αποδοχών, σε συνδυασμό με τα έτη υπηρεσίας κι όχι εκθετική αύξηση προς όφελος λίγων Αξιωματικών. 

    Όσον αφορά το βαθμολόγιο θα επαναλάβουμε την καθυστέρηση προαγωγής, για δύο και τρία έτη, μεγάλου αριθμού Αξιωματικών ελλείψει οργανικών θέσεων, συνέπεια περιορισμένων κρίσεων, με διαφαινόμενη πλέον αυξητική τάση, που έχει ως συνέπεια και τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος από μισθολογικές προαγωγές. Ως λύση που προτείνεται είναι η επαναφορά της διάταξης του άρθρου 42 του Π.Δ 24/1997, σύμφωνα με την οποία Υ/Α΄, Α/Β΄, Α/Α΄ και Α/Υ΄ προάγονται στον επόμενο ανώτερο βαθμό, ανεξαρτήτως υπάρξεως κενών οργανικών θέσεων, εάν έχουν συμπληρώσει οκτώ (8) έτη στο βαθμό. Να σημειώσουμε ότι πρώτη η ΑΚΙΔΑ διέβλεπε και είχε επισημάνει τις συνέπειες κατάργησης της ως άνω διάταξης, όταν άπαντες ομιλούσαν για μία διάταξη, που αποτελούσε πλεονασμό, για αυτό και απαλείφθηκε (βλ. ΑΚΙΔΑ: Νέες μειώσεις μισθών… για λίγους).

    Το βαθμολόγιο Αξιωματικών τελεί σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό, ήτοι αρχίζει κι εξαντλείται εντός 35ετίας, πέραν της οποίας ουδεμία πρόβλεψη θα πρέπει να γίνει προς λήψη βαθμού. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει Αστυνομικό να παραμείνει στο Σώμα 40 και 45 χρόνια για να διανύσει ανώτατους βαθμούς.     

    Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις και προσπάθειες κατάργησης του Τ.Ε.Μ.Α., ενός θεσμού με κύρος και ιστορία, που λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν ανταπεξέλθει επιτυχώς σε σειρά εξετάσεων (εξετάσεις εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων, εξετάσεις Αρχιφυλάκων, εξετάσεις - για τους παλαιότερους - Ανθυπαστυνόμων, εξετάσεις ΤΕΜΑ). Οι απόφοιτοι του ΤΕΜΑ στο σύνολό τους θα πρέπει τουλάχιστον να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό εν ενεργεία Α/Υ΄ κι όχι μόνο δυνητικά να παρέχεται η δυνατότητα να ανέλθουν σε ανώτερους βαθμούς. 

    Η ΑΚΙΔΑ είναι στο πλευρό των Ανθυπαστυνόμων και στηρίζει τη βαθμολογική και οικονομική τους εξέλιξη, καθώς και τη δίκαιη προαγωγή τους. Άλλωστε για την Ομοσπονδία μας το ανωτέρω θέμα υπήρξε άμεση προτεραιότητα. Όπως όλοι οι Υπαξιωματικοί των Σωμάτων των ενστόλων εξελίσσονται βαθμολογικά σε Αξιωματικούς με τα χρόνια υπηρεσίας, το ίδιο ισχύει και στην Ελληνική Αστυνομία.

- Ελλείψεις προσωπικού Τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας: Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπρόσωποι της ΑΚΙΔΑ έχουν επισκεφθεί άνω των 30 Τμημάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής έχοντας επισημάνει την άνευ προηγουμένου ως άνω διαπίστωση και τα συνεπακόλουθα εργασιακά προβλήματα που δημιουργεί. Δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε σε ανάλυση παρούσας και προβλεπόμενης οργανικής δύναμης, ούτε σε υπηρεσιακά θέματα. Ευελπιστούμε η ενίσχυση των Τμημάτων να είναι άμεση και αποτελεσματική. Οι εναπομείναντες συνάδελφοι είναι πραγματικοί ήρωες. Η λύση που προτείνεται είναι μία και θα επιλύσει άπαξ και δια παντός το πρόβλημα. Να προβλεφθεί για τα Α.Τ., Τ.Α. και Τ.Τ., τα οποία αποτελούν το κύτταρο του Σώματος και τις εγγύτερες στον πολίτη Υπηρεσίες, ένα κατώτατο όριο παρούσας δύναμης σε σχέση με την οργανική, πέραν του οποίου ουδείς δύναται να μετακινηθεί άνευ αμέσου αντικαταστάσεως.

- Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Δηλώσαμε την αντίθεσή μας τόσο στη σύσταση της εν λόγω Υπηρεσίας όσο και στην πρόσληψη Ειδικών Φρουρών για το σκοπό αυτό, καθώς παρακάμπτει την εισαγωγή μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων, κάτι που είναι στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο της ΠΟΑΞΙΑ όσο και της ΠΟΑΣΥ, συνεχίζοντας να δημιουργεί αστυνομικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία φρονούμε ότι στην πράξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα κι εμπλοκή μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων σε σχέση με όσα σχεδιάζεται να επιλύσει.

 

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΒΑΓΕΝΑ Σοφία: Μήπως στην Ελλάδα ισχύει το σύνθημα της Ιταλίας «οι δολοφόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού σου»;


    Στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποίησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο την 31-05-2021, με θέμα την παρουσίαση βιβλίου με τίτλο "Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία, Δικαστικοί Αγώνες και Φεμινιστικές Δράσεις", καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η Αξιωματικός και συγγραφέας Σοφία Βαγενά, που ανέπτυξε το θέμα «Ποιος ο ρόλος της Αστυνομίας στην πρόληψη των γυναικοκτονιών».

    Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι κάθε μήνα περίπου έχουμε την τέλεση μίας γυναικοκτονίας, που είναι είτε συζυγοκτονία, είτε φόνος γυναίκας στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής ή συντροφικής σχέσης. Τελικά, μήπως ισχύει και στη χώρα μας το σύνθημα της Ιταλίας «Οι δολοφόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού σου»;

    Στην Ελλάδα ο όρος γυναικοκτονία δεν είναι ευρέως γνωστός. Γυναικοκτονία δεν σημαίνει δολοφονία με θύμα γυναίκα, όπως για παράδειγμα σε μια ληστεία μετά φόνου με θύμα γυναίκα, αλλά δολοφονία-εξαφάνιση-εκμηδένιση γυναίκας, λόγω ακριβώς της ιδιότητας του φύλου της. Από στατιστικά δεδομένα φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες δολοφονούνται εντός της οικίας τους, ενώ οι περισσότεροι άντρες δολοφονούνται σε άλλους χώρους, που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες πέφτουν πιο συχνά θύματα ακραίας ενδοοικογενειακής βίας.

    Ο θάνατος εκείνων, που δολοφονήθηκαν από ερωτικούς συντρόφους, δεν προκύπτει συνήθως από τυχαίες ή αυθόρμητες πράξεις, αλλά αποτελεί την κορύφωση προηγούμενης έμφυλης βίας. Η ζήλια και ο φόβος της εγκατάλειψης είναι κάποια από τα κίνητρα.

    Η Ελληνική Αστυνομία, πέραν του έργου της εξιχνίασης των ανωτέρω εγκλημάτων, καταγράφει συγκεντρωτικά στατιστικά δεδομένα για τα θύματα των ανθρωποκτονιών, ανάλογα με το φύλο, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομερή ποιοτική ανάλυση ως προς το κίνητρο και την προσωπικότητα του δράστη, ήτοι αν πρόκειται για αποτέλεσμα ρατσιστικού μισογυνισμού, κατ' όνομα επικαλούμενων «λόγων τιμής», προηγούμενων επεισοδίων ψυχοσωματικής βίας, εκμετάλλευσης γυναικών στο πλαίσιο οργανωμένου εγκλήματος κ.α.. Σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο τα δεδομένα, που προέρχονται από εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες δεν είναι συγκρίσιμα μιας και δεν καταγράφονται τα ίδια στοιχεία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν περιπτώσεις, που μία γυναικοκτονία καταχωρείται ως ανθρωποκτονία, στην οποία απαλείφονται τα έμφυλα χαρακτηριστικά και τα σεξιστικά κίνητρα του δράστη.

    Χρειάζεται άμεσος συντονισμός δομών (αστυνομία, δικαιοσύνη, κοινωνικοί λειτουργοί, κέντρα κακοποιημένων γυναικών) και προστασία της γυναίκας. Ταυτόχρονα απαιτείται ειδική επιμόρφωση του προσωπικού των ανωτέρω φορέων, που έχουν αρμοδιότητα το χειρισμό υποθέσεων κακοποιημένων γυναικών.

    Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης των θυμάτων και να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της, θα πρέπει να δραστηριοποιήσει  αποτελεσματικά τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στελεχώνοντας τα με κατάλληλο προσωπικό και ψυχολόγους κι αναθέτοντάς σε αυτά προανακριτικό έργο, τόσο από άποψη εξειδίκευσης, όσο και για την ελάφρυνση του έργου των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων.

 

της Σοφίας Βαγενά

 

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. & ΕΝ.ΑΞΙ.Α.