ΌΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

by 4:43 μ.μ. 0 comments



 Τα αποθεματικά των ταμείων από τις εισφορές των εργαζομένων έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Αυτή τη φορά όμως ιδιωτικές εταιρείες πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα κι ετοιμάζονται να ενταχθούν μέσα στο ίδιο το δημόσιο - έως τώρα - σύστημα ασφάλισης.
 Σύμφωνα με δημοσιεύματα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει την ένταξη των νέων ασφαλισμένων κι όχι των παλαιών, αφού κάτι τέτοιο γρήγορα θα δημιουργούσε στις εταιρείες υποχρεώσεις προς πληρωμή, ενώ τώρα θα μπορούν να εισπράττουν για 30-40 χρόνια. Ωστόσο, αναμένεται να επηρεάσει και τους παλαιούς ασφαλισμένους, ως προς το ύψος της επικουρικής σύνταξης, δεδομένου ότι οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή συντάξεων των παλαιών, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά», τον οποίο ο ασφαλισμένος θα χρησιμοποιεί εν είδει επενδυτικού κεφαλαίου.
 Επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν έχει αποφασιστεί και η επιτροπή, που επεξεργάζεται το θέμα, στην οποία δεν βλέπουμε εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της, θέλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους, που απορρέουν από μία τέτοια μετάβαση.
 Η λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών είναι συνυφασμένη με την έννοια του κέρδους. Στο ασφαλιστικό σύστημα, που έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, δεν έχουν καμία θέση οι ιδιώτες. Δεν γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά από δεκαετίες, αλλά και στην περίπτωση που αποδειχθούν φερέγγυοι, θα αποστερήσουν το κέρδος λειτουργίας τους από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Συνεχώς θα πιέζουν ως επιχειρηματίες, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν τα έξοδα/πληρωμές, πράγμα που σημαίνει αύξηση εισφορών και υπονόμευση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση ειδικών περιπτώσεων, κατάργηση/περιορισμό βαρέων κι ανθυγιεινών κ.α.) κι αυτά να τα αναμένετε όχι άμεσα, αλλά προϊόντος του χρόνου.
 Η επικουρική ασφάλιση δεν μπορεί παρά να έχει μόνο δημόσιο, ανταποδοτικό και κοινωνικό χαρακτήρα!


                                                        Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.



Διαχειριστής

Α.ΚΙ.Δ.Α.

Aνοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικων.