Pages

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Τα 'ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ' του 25ου εκλ/κού συνεδρίου Π.Ο.ΑΞΙ.Α.


Του ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ Πέτρου,* 
Το διήμερο των εργασιών του 25ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., που έλαβε χώρα την 9 και 10 Δεκεμβρίου, μας άφησε έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΛ.ΑΣ σήμερα.

Με απορία ακούσαμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας να αιτείται από την Φυσική Ηγεσία του Σώματος την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να προβλέπεται στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών, εν γένει, ένα και μοναδικό ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αναρωτιέται κανείς αν τέτοιου είδους παρεμβάσεις εξυπηρετούν την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος, του οποίου η κοινωνική αποστολή είναι να συγκρούεται με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης προς όφελος των εργαζομένων. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν χρειάζεται κηδεμόνα διαφορετικά δεν είναι κίνημα, είναι μαχαιριές στο νερό! Επομένως, αυτό που θα πρέπει κανείς να αποζητά είναι η πλήρης αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος ως γνήσιο τέκνο των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων.
Για να γίνει κατανοητός ο λόγος που όχι μόνο δεν πρέπει κανείς να φοβάται τα «παραταξιακά» ψηφοδέλτια αλλά επιπλέον και να τα επιδιώκει θα δανειστώ μια φράση του Γάλλου κοινωνιολόγου Αλέν Τουρέν που ορίζει ότι η σύγχρονη κοινωνία είναι «η συγκρουσιακή παραγωγή του εαυτού της» και η βασική μορφή που παίρνει η συγκρουσιακή αυτή παραγωγή είναι τα κοινωνικά κινήματα. Πολλοί σύγχρονοι πολιτικοί επιστήμονες θα επεκτείνουν την ανωτέρω θεώρηση διατυπώνοντας ότι «τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα είναι η συγκρουσιακή παραγωγή του εαυτού τους και η βασική μορφή που παίρνει η συγκρουσιακή αυτή παραγωγή είναι οι ιδεολογικές συγκρούσεις». Οι ιδεολογικές συγκρούσεις είναι η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας που πρέπει να αποζητάμε όλοι. Αποτελούν στοιχείο δημοκρατίας και διασφάλισης της πολυφωνίας. Πώς μπορεί λοιπόν να αποτελεί απειλή; Ο έχων δημοκρατικά ιδεώδη ξέρει να διαφωνεί και όποιος κατέχει την τέχνη της διαφωνίας ξέρει τελικά και να συμφωνεί. Οποιαδήποτε άλλη απόκλιση είναι αντιδημοκρατική και επομένως στρέφεται κατά του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο της ΕΛ.ΑΣ έχει από καιρό ωριμάσει και δεν χρειάζεται «διαιτητές»! Ως εκ τούτου κρίνονται τουλάχιστον προσβλητικά τέτοιου είδους αιτήματα περί κηδεμονίας. Οι πολιτικές-συνδικαλιστικές απόψεις δεν πρέπει να διώκονται και να εξoστρακίζονται αλλά αντιθέτως πρέπει να αναζητούνται σε έναν γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο για να μπορέσει το συνδικάτο να κάνει το επόμενο βήμα. Εξάλλου, ο συνδικαλισμός είναι εθελοντική προσφορά στην κοινωνία και τον άνθρωπο και μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων μας και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Οι φήμες περί παρείσφρησης «κομματικών» παρατάξεων που ανώνυμα κάποιοι αφήνουν να διαδοθούν μας προξενούν μεγάλη έκπληξη. Αν κανείς γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο είναι χρέος του να το εκθέσει επώνυμα προς όφελος του κινήματος μας.
Ωστόσο, πολλά επίσης ερωτηματικά εγείρει και η πρόθεση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας να προχωρήσει, κατά τις εργασίες του εν λόγω συνεδρίου και χωρίς καμία πληροφόρηση των συνέδρων επί των θεμάτων, από τη μια πλευρά σε αλλαγή του καταστατικού της προκειμένου να διευρυνθούν οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου της, ενισχυόμενο με τέσσερις επιπλέον, επιτυγχάνοντας, κατά μία άποψη, καλύτερη εκπροσώπηση της περιφέρειας και από την άλλη την άρση του «ασυμβιβάστου» ως άδικου μέσου αποκλεισμού προσώπων που όμως μέχρι και σήμερα συντηρούνταν ως προφανώς δίκαιου. Κι ενώ στην πρώτη περίπτωση επικαλείται λόγους που παραπέμπουν σε υιοθέτηση συστημάτων συμμετοχικού χαρακτήρα, που είναι και απόλυτα δημοκρατικά, στην δεύτερη περίπτωση φαίνεται να επιδιώκεται ένα άλλο σύστημα, συγκεντρωτικού χαρακτήρα, σε πλήρη αντιδιαστολή με το προηγούμενο. Επιπλέον, κανένα απολύτως από τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το αστυνομικό προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν συζητήθηκε, αναλώνοντας όλο το συνεδριακό χρόνο σε όσα προαναφέρθηκαν.
Πιστός στις αρχές της δημοκρατίας μας ο συνδυασμός μας «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.ΚΙ.Δ.Α. – ΝΕ.Σ.Π.Α.Α.» ματαίωσε την «δια βοής» ψήφιση των ανωτέρω αλλαγών σε έναν χώρο που θα ψήφιζαν ακόμη και οι καρέκλες αφού κανένας έλεγχος της ταυτότητας των συνέδρων κατά την είσοδο τους στο χώρο δεν έγινε. Πολλή βιασύνη σε τούτο το Συνέδριο… 

*ΓΑΛIΑΤΣΑΤΟΣ Πέτρος
Αντιπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής στην Π.Ο.ΑΞΙ.Α,
Μέλος Α.ΚΙ.Δ.Α.