«ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ» ΤΟΥ 26ου ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

by 4:36 μ.μ. 0 comments



   Σε κλίμα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, χωρίς ωστόσο να εκλείψουν και ορισμένες ακραίες φωνές που επιχείρησαν να διαταράξουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών, έλαβε χώρα το Σάββατο, 27-02-2016, σε ξενοδοχείο των Αθηνών, το 26ο Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση του εν λόγω συνεδρίου, που αντικείμενο του είχε την τροποποίηση μέρους των καταστατικών διατάξεων, ελήφθη κατά τις εργασίες του 25ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, έπειτα από επίμονη απαίτηση του συνδυασμού μας «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.ΚΙ.Δ.Α. – ΝΕ.Σ.Π.Α.Α.» να εφαρμοστούν πιστά οι σχετικές καταστατικές διατάξεις.
Συνέπεια τούτου ήταν τελικά η ματαίωση της “ table d'hôte“ διαδικασίας ψήφισης του συνόλου των προτινώμενων τροποποιήσεων που επιχειρήθηκε τότε. Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε η μέχρι και τελευταίας στιγμής αλλαγές σε ορισμένες από τις προτινώμενες καταστατικές τροποποιήσεις, αφήνοντας να αιωρείται στην ατμόσφαιρα μια εντύπωση προχειρότητας. Επισημαίνεται δε ότι η αλλαγή αυτή αποτέλεσε την τρίτη κατά σειρά μέσα στην τελευταία εβδομάδα και μόλις λίγες ώρες μετά την δεύτερη. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν τί θα καλούνταν το Σώμα των Συνέδρων να ψηφίσει τον Δεκέμβρη αν ο συνδυασμός μας δεν είχε παρέμβει τότε αποτρεπτικά.

 Ωστόσο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των εν λόγω προτινώμενων τροποποιήσεων από την πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων αντιπροσώπων. Συνολικά ψήφισαν 99 αντιπρόσωποι εκ των οποίων οι 80 ψήφισαν «ΝΑΙ» και οι 19 «ΟΧΙ». Ο συνδιασμός μας «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.ΚΙ.Δ.Α. – ΝΕ.Σ.Π.Α.Α.» είναι ο μοναδικός που με το σύνολο των δυνάμεων του στήριξε την καταψήφιση των προτινώμενων τροποποιήσεων και δεν ακολούθησε το «ρεύμα», επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι πιο σημαντικό από κάθε τροποποίηση του καταστατικού είναι η απόλυτη συμμόρφωση με τις επιταγές του ήδη υπάρχοντος, διότι, σε τελική ανάλυση, αυτή είναι που πραγματικά μας κρατάει ενωμένους κι όχι τα ενιαία ψηφοδέλτια!
Γιατί όμως στην καταψήφιση των τροποποιημένων άρθρων; Η ανάλυση και η σχετική επιχειρηματολογία μας βασίζεται στις βασικές αρχές ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος και εδράζεται στην ιδέα της διευρυμένης συμμετοχής, ως της απόλυτης δημοκρατικής έκφρασης του!

Ειδικότερα:

 Πολύς λόγος έγινε για την τροποποίηση του Άρθρου 18 του Καταστατικού προκειμένου να διευρυνθεί κατά τέσσερα μέλη το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, φτάνοντας τελικώς στα 19. Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με την άποψη ότι ο αριθμός των 15 μελών του Δ.Σ., που προβλέπει το ισχύον Καταστατικό, κρίνεται ως μη επαρκής, για ένα Συνδικάτο που αριθμεί περίπου στα 4.000 μέλη όταν πολύ μεγαλύτερες Ομοσπονδίες, με πολύ μεγαλύτερη δυναμική και υπερπολλαπλάσιο αριθμό μελλών, έχουν μόλις 11 μέλη στο Διοικητικό τους Συμβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΟΛΜΕ ως ευρέως γνωστό συνδικάτο και όχι μόνο. Τίθεται εύλογα λοιπόν το ζήτημα της αξιοπιστίας της Ομοσπονδίας μας απέναντι στα υπόλοιπα συνδικάτα τη στιγμή που βασικό ζήτημα του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να είναι η ομογενοποίηση.

 Επιπλέον, όσον αφορά την άρση του «ασυμβιβάστου», με την προτεινόμενη τροποποίηση του Άρθρου 19 (Διοικητικό Συμβούλιο), κάθε άλλο παρά συνδικαλιστική πράξη που κινείται στο πνεύμα της δημοκρατίας και της διευρυμένης συμμετοχής δεν είναι, αφού έχει ξεκάθαρα συγκεντρωτικό χαρακτήρα καθιστώντας συγχρόνως το ίδιο πρόσωπο συνδικαλιστικό προϊστάμενο και υφιστάμενο του εαυτού του! Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η άρση του «ασυμβιβάστου» αλλά η πλήρης διεύρυνση του έτσι ώστε κάθε μέλος του Δ.Σ. Δευτεροβάθμιου Συνδικαλιστικού Οργάνου ( Π.Ο.ΑΞΙ.Α) να μην δύναται συγχρόνως να είναι και μέλος του Δ.Σ. Πρωτοβάθμιου Συνδικαλιστικού Οργάνου (Ενώσεις). Τότε μόνο θα μπορέσει να λάβει «σάρκα και οστά» η απόλυτη δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία που επιτάσσει το συνδικαλιστικό μας κίνημα ως γνήσιο τέκνο των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων!
  
  Ωστόσο, και η περίπτωση του Άρθρου 41, όπως αυτό μέχρι τελευταίας στιγμής επιχειρειρήθηκε να τροποποιηθεί, δεν ήταν μικρότερης σημασίας καθώς στην πρώτη του μορφή παραβίαζε κατάφορα τις διατάξεις του Ν. 1264 / 1982, θίγοντας επιπλέον αναμφίβολα και το σύστημα της απλής αναλογικής κατά την εκλογή των οργάνων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τελικά και κατά την ανάλυση των προτινώμενων τροποποιήσεων από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, επενέβη ο κ. Πρόεδρος (τον οποίο και συγχαίρουμε) προς διόρθωση του περιεχομένου της εν λόγω τροποποίησης και έτσι τουλάχιστον τέθηκε προς ψήφιση προσαρμοσμένο προς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

  Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ η τροποποίηση του Άρθρου 40 μας έβρισκε από πριν θεωρητικά σύμφωνους, κρίνοντας κι εμείς ότι το μέτρο των ¾ είναι ένα λογικό μέτρο, ικανό να εκφράσει την πλειοψηφία των παρόντων αντιπροσώπων στην συγκεκριμένη περίπτωση, η εκτίμηση μας για τον τρόπο που αυτή η τροποποίηση θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον μας απέτρεψε από το να τη στηρίξουμε.

 Το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιημένων Άρθρων που τέθηκαν σε ψηφοφορία, ακολουθούσαν μία λογική που μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους από συστάσεως μας. Κατά την άποψη μας ακολουθούν τη λογική της ιδιοτέλειας και των σκοπιμοτήτων και επομένως στρέφεται αναπόφευκτα κατά των συμφερόντων του συνδικαλιστικού μας κινήματος! Η ιστορία θα μας κρίνει όλους! Επιπλέον, η διαδικασία της ψηφοφορίας ακολούθησε την «φιλοσοφία» της ψήφισης ολόκληρου του «πακέτου» των τροποποιήσεων με «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» και όχι αυτή της κατ’ άρθρο ψήφισης, στερώντας ωστόσο τη δυνατότητα στους συνέδρους να διαφοροποιηθούν σε επιμέρους θέματα από την γενική τους κρίση.

  Τέλος, προτάθηκε από τον συνδυασμό μας προς το Προεδρείο του Δ.Σ. να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι εργασίες των Συνεδρίων της Ομοσπονδίας μας να φιλοξενούνται στο μέλλον σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην εξαντλούνται οι πόροι της Ομοσπονδίας, οι οποίοι, αν μη τί άλλο, είναι λιγοστοί. Είναι γνωστό πως υπάρχουν και αίθουσες διαλέξεων διαθέσιμες αλλά και κοιτώνες φιλοξενίας.

  Ωστόσο, το πέρας του Συνεδρίου μας βρήκε όλους ενωμένους και ακόμη πιο δυνατούς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σθεναρά κάθε δυσοίωνη πρόκληση που μας επιφυλάσσουν οι καιροί των μνημονίων και των «Θεσμών»! NO PASARAN!


ΓΑΛIΑΤΣΑΤΟΣ Πέτρος,
Αντιπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής στην Π.Ο.ΑΞΙ.Α,
Μέλος Α.ΚΙ.Δ.Α.



Διαχειριστής

Α.ΚΙ.Δ.Α.

Aνοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικων.