Προβληματισμοί και προτάσεις για την αστυνομία του σήμερα - Ομιλία της Αστυνόμου Β' ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Μαρίας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αξιωματικών

by 11:59 π.μ. 0 comments




 

       Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

      Έχοντας σήμερα μια αισιόδοξη και θετική διάθεση, θα ήθελα να ξεκινήσω χαιρετίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο για την αναβάθμιση της προληπτικής και εμφανούς αστυνόμευσης στην περιοχή της Αττικής, με τη διάθεση 800 περίπου επιπλέον αστυνομικών, εκ των οποίων οι 700 αποδεσμεύτηκαν από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και 100 από επιτελικές υπηρεσίες.


    Ήταν πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών τα τελευταία χρόνια αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, οι αστυνομικοί να απεμπλακούν από αλλότρια προς την κύρια αποστολή τους καθήκοντα και να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, στον δρόμο, στην υπηρεσία του πολίτη. 


    Η προσπάθεια αυτή εύχομαι να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτές που επιχειρήθηκαν κατά το παρελθόν όταν μετά από δύο με τρεις μήνες, οι αστυνομικοί που είχαν αποδεσμευτεί από υπηρεσίες φρούρησης προσώπων ή επιτελικές θέσεις, «εξαφανίστηκαν» ως δια μαγείας και πάλι από τις μάχιμες υπηρεσίες στις οποίες είχαν διατεθεί.


    Επιπλέον και τελειώνω ως προς αυτό το θέμα, είμαι της άποψης ότι οι εποχούμενες περιπολίες και δη αυτές με δίκυκλα οχήματα είναι αυτές που μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην αστυνόμευση περιοχών όπως το κέντρο της Αθήνας, σε αντίθεση με τις πεζές και γι' αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό το προσωπικό της Δ/νσης Άμεσης Δράσης και Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. να απεμπλακεί οριστικά από τη φύλαξη-φρούρηση στόχων και να διατίθεται, αποκλειστικά, στην εκπλήρωση της βασικής του αποστολής, της πρόληψης δηλαδή και της καταστολής της εγκληματικότητας.


   Συνεχίζω στο ίδιο ύφος με άλλο ένα ευχάριστο νέο. Με ανακούφιση ενημερωθήκαμε πρόσφατα για την υπ' αρίθμ. 9 / 2018 Διακήρυξη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτριου ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, με την οποία διενεργείται ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια ενός ικανού αριθμού νέων οχημάτων για την ΕΛ.ΑΣ.


      Ο στόλος των υπηρεσιακών οχημάτων λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η Χώρα μας την τελευταία δεκαετία δεν είχε ανανεωθεί, είναι «γερασμένος» και τα προβλήματα στην καθημερινότητα των συναδέλφων είναι γνωστά σε όλους. 


    Με δεδομένο ότι οι σημαντικότεροι στόχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες προτείνω το μεγαλύτερο τμήμα των νεοαποκτηθέντων οχημάτων να κατανεμηθεί στην Δ/νση Άμεσης Δράσης Αττικής και στα Τμήματα Άμεσης Δράσης ανά την επικράτεια, Υπηρεσίες που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας.


   Τα νέα αυτά αξιόμαχα οχήματα θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αμεσότερη την ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών με ασφάλεια για τους συναδέλφους και η παρουσία τους στους δρόμους θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας.


    Τέλος και επειδή κατά το παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών που τα καλύτερα οχήματα των Υπηρεσιών χρησιμοποιούνται όχι για την αστυνόμευση της περιοχής αλλά για τις μετακινήσεις και την εξυπηρέτηση των Διευθυντών και των Διοικητών τους, ελπίζουμε αυτή τη φορά, να μην ξαναγίνουμε στο ίδιο έργο θεατές.


    Πριν κλείσω αυτό το ζήτημα, να εξάρω την πρωτοβουλία της Ένωσης Αξιωματικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρόταση σχετικά με την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης κατασχεμένων οχημάτων ως μια πολύ καλή «πηγή» προμήθειας οχημάτων και άμεση λύση στο πρόβλημα του αξιόμαχου του υπηρεσιακού μας στόλου χωρίς κόστος.


   Αλλάζω θέμα και έρχομαι να σχολιάσω ένα δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής και τη φημολογία που επακολούθησε σύμφωνα με το οποίο ο Αρχηγός προχώρησε σε σαφείς προειδοποιήσεις για κατάργηση των Τμημάτων Ασφαλείας εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αδυναμία των συγκεκριμένων τμημάτων να προχωρήσουν σε περιπολίες αλλά και να έχουν - κυρίως τις νυκτερινές ώρες - αξιωματικό υπηρεσίας . Και, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα θα υπάρξει σφράγισμα των τμημάτων αυτών μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


   Κατά την άποψή μου, μέγα λάθος. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι το ίδιο μοντέλο είχε επιχειρηθεί στο τέλος της δεκαετίας του '90 και είχε αποτύχει παταγωδώς. Δεν είναι καιροί για πειράματα, πόσο μάλλον όταν αυτά δεν έχουν δώσει κατά το παρελθόν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.


    Αν φανταζόμασταν τις Υπηρεσίες Ασφαλείας σαν τη σχολική εκπαίδευση, το κλείσιμο των Τμημάτων Ασφαλείας θα έμοιαζε σαν να πηγαίνουν οι μαθητές από το νηπιαγωγείο απευθείας στο Γυμνάσιο. Αντί, λοιπόν, να μετερχόμαστε μεθόδους τύπου «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι», ας βρούμε τρόπους να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.


   Τα Τμήματα Ασφαλείας χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό, το οποίο αν χρειαστεί να μετακινηθεί θα γίνεται ΜΟΝΟ με αντικατάσταση. Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα, ορισμένα «ελαφρά» αδικήματα αρμοδιότητας ασφάλειας να περάσουν στη δικαιοδοσία των Αστυνομικών Τμημάτων για να μπορούν να αφιερωθούν με αποτελεσματικότητα στην ουσιαστική αστυνόμευση της περιοχής ευθύνης τους και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα η απλή χρήση ναρκωτικών.


   Άλλο ένα ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί κάθε φορά είναι  το συνεχιζόμενο πρόβλημα  των καθημερινών μέτρων τάξης στα οποία διατίθενται οι κ.κ. Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων και μάλιστα εκτός της περιοχής δικαιοδοσίας τους με συνέπεια αφενός οι Υπηρεσίες τους να καθίστανται αδιοίκητες και αφετέρου να υποτιμάται ο βαθμός τους αφού στην πραγματικότητα τα καθήκοντά τους δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά του σκοπού.


   Οι υποσχέσεις της ηγεσίας παραμένουν μέχρι σήμερα υποσχέσεις. Περιμένουμε.


   Στις αρχές του νέου έτους δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 6/2018, το οποίο ρυθμίζει κατά βάση τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των Αξιωματικών, προκάλεσε, όμως, μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους των Αξιωματικών όχι γι΄αυτό αλλά για δύο συγκεκριμένες διατάξεις του.


   Το άρθρο 26 καταργεί στην ουσία το αμετάθετο των Αστυνομικών Υποδιευθυντών με μοναδικό κριτήριο τα δύο χρόνια παραμονής στο βαθμό. Η διάταξη αυτή έχει άρωμα άλλων εποχών, τότε που οι συνάδελφοι μετακινούνταν λόγω πολιτικών ή άλλου είδους σκοπιμοτήτων και συντείνει στην δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Επιπλέον είναι απορίας άξιος ο λόγος που οδήγησε στη θέσπιση αυτής της διάταξης, αφού 220 Αστυνομικοί Διευθυντές και 65 Ταξίαρχοι επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες. Η διάταξη αυτή είναι αντίθετη με το πνεύμα των καιρών, είναι ένα πραγματικό πισωγύρισμα στα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματά μας και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.


    Δεύτερον, με τη διάταξη του άρθρου 15 γίνεται μια νέα τροποποίηση του Π.Δ. 81/16, η οποία επηρεάζει ιδιαιτέρως τους Α/Β΄, Α/Α΄ και Αστυνομικούς Υποδιευθυντές. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 15 του Π.Δ. 6/2018 η εισαγωγική πρόταση της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Π.Δ. 24/1997 τροποποιείται και απαλείφεται η φράση « εάν έχουν συμπληρώσει οκτώ (8) έτη στο βαθμό ή ….». Με δεδομένη την μη ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων λόγω των «χαλαρών» κρίσεων από τη μία και τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού Αξιωματικών στο βαθμό του Α/Α΄ λόγω των πολυπληθών εκπαιδευτικών τάξεων από την άλλη, η προαγωγή στον επόμενο βαθμό για εμάς τους Α/Β΄ καθυστερεί για 2 χρόνια ακόμα!


    Για παράδειγμα ένας Α/Β΄, ο οποίος εξήλθε της ΣΑΕΑ το 2006 θα προαγόταν στον επόμενο βαθμό σε 8 χρόνια από την προαγωγή του στον κατεχόμενο ενώ τώρα θα προαχθεί στα 10 στον κατεχόμενο αφού 17 χρόνια Αξιωματικού θα συμπληρώσει το 2023. Αυτό σημαίνει στην πράξη ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ για 2 χρόνια αφού θα πληρωνόταν ως Α/Α΄ και θα λάμβανε και επίδομα θέσης ευθύνης καθώς και ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ αφού τώρα πια η σύνταξή μας εξαρτάται από τον μέσο όρο των μισθών μας καθόλη τη διάρκεια του υπηρεσιακού μας βίου. Συγκεκριμένα, η απώλεια ανέρχεται σε 50 ευρώ λόγω του κλιμακίου, 65 ευρώ λόγω του επιδόματος ειδικών συνθηκών και 30 ευρώ λόγω του επιδόματος θέσης ευθύνης. Σύνολο 145 ευρώ μηνιαίως.


    Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην καυτηριάσω τη στάση του Προεδρείου της ΠΟΑΞΙΑ που καίτοι ενημερώθηκε τόσο προφορικά όσο και μέσω του άρθρου που συντάχθηκε από την ομιλούσα και τον Α/Β΄ ΤΣΙΩΝΗ Αθανάσιο για την συντελούμενη σε βάρος μας αδικία, δεν είδαμε καμία ανακοίνωση για να μας υποστηρίξει, δεν είδαμε καμία επίσκεψη στον κ. Υπουργό όπως έγινε για το ζήτημα της κατάργησης του αμετάθετου. Η σιωπή σας κάνει κρότο και πραγματικά απορούμε γιατί?


   Η στάση της ΠΟΑΞΙΑ στο θέμα αυτό, με κάνει να ανησυχώ για τις γενικότερες επιδιώξεις της στο ζήτημα της λεγόμενης «παράλληλης επετηρίδας». Τι να πιστέψω δηλαδή ότι η ΠΟΑΞΙΑ ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ανώτερους και ανώτατους Αξιωματικούς και αφήνει στο έλεός τους 700 περίπου Αστυνόμους Β΄? Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ποιοι είναι οι λόγοι? Περιμένω την απάντησή σας κ. Πρόεδρε.


   Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών, κ. ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ Στέλιος, είχε παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση για την τροποποίηση-βελτίωση  του ΠΔ 81/2016 έτσι ώστε να αμβλυνθούν ορισμένες αδικίες που προκαλούνταν σε βάρος των νεότερων τάξεων Αξιωματικών και ιδιαιτέρως των συναδέλφων προερχόμενων από το Σώμα καθώς λόγω ηλικίας και μόνο θα τερματίσουν τη θητεία τους ακόμα και ως Αστυνομικοί Υποδιευθυντές. Αυτών η σύνταξη δεν μας ενδιαφέρει? Είναι δυνατόν να βλέπουμε ότι θα υπάρχουν στο μέλλον Αξιωματικοί συνταξιούχοι με τα ίδια χρόνια Υπηρεσίας αλλά με τεράστιες διαφορές στη σύνταξη? Πρέπει να φτάσουμε άλλη μια φορά στο χείλος του γκρεμού και να το αντιμετωπίσουμε με λύσεις ανάγκης?


    Στο ίδιο Συνέδριο θυμάμαι τον Πρόεδρο της ΠΟΑΞΙΑ να λέει στον κ. ΚΑΡΑΚΟΥΔΗ ότι το Π.Δ. μόλις δημοσιεύτηκε και εμείς είχαμε ήδη δώσει τις προτάσεις μας οπότε το να ζητήσουμε εκ νέου την τροποποίησή του θα μας έκανε να φανούμε αναξιόπιστοι στα μάτια της Ηγεσίας. Σήμερα έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια. Μήπως ήρθε η ώρα να το ξαναδούμε?


   Κλείνοντας, μιας και το έτος αυτό είναι εκλογικό για την Ένωσή μας νιώθω την ανάγκη να ζητήσω από τα μέλη μας να συμμετάσχουν στο σύνολό τους σ' αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και να επιλέξουν την καλύτερη για τα ουσιαστικά συμφέροντά τους εκπροσώπησή τους. Είμαστε δυνατοί και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.


 

                  

                                                                                                                    ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

                                                                                                                             ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β΄

                                                                                                                       ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ 

                                                                                                                   ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

                                                                                                           ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

      
                                                                    



Virus-free. www.avg.com

Διαχειριστής

Α.ΚΙ.Δ.Α.

Aνοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικων.