Οι θέσεις της ΑΚΙΔΑ για το βαθμολόγιο Αξιωματικών

by 4:42 μ.μ. 0 comments

              Σε συνέχεια των προτάσεων, που κατατέθηκαν στο 30ο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών θεωρεί ότι ένα σωστό και δίκαιο βαθμολόγιο ειναι αναγκαίο να ανταποκρίνεται, όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εκάστοτε από εμάς, αλλά στο κοινό συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος. Ειδικότερα, ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών, οι θέσεις της ΑΚΙΔΑ ειναι κατά περίπτωση οι ακόλουθες:

- Εντοπίζεται πρόβλημα κυρίως στους εξ ιδιωτών προερχόμενους Αξιωματικούς της Σ.Α.Ε.Α., που φέρουν το βαθμό του Α/Υ΄ και Α/Α΄, οι οποιοι υπολείπονται ετων υπηρεσίας προκειμένου συμπληρώσουν 40ετη υπηρεσία, ώστε να δικαιούνται αξιοπρεπή σύνταξη. Ολοι οι υπόλοιποι Αξιωματικοί σύμφωνα με το ισχύον βαθμολόγιο δεν έχουν κανένα πρόβλημα προς συμπλήρωση της 40ετίας (35+5 μάχιμη πενταετία).

Για αυτή την κατηγορία Αξ/κων και μόνο για τους βαθμούς του Α/Δ΄και Α/Υ΄ θα πρέπει να δοθεί λύση, που δεν θα επηρεάζει τους υπόλοιπους χιλιάδες Αξιωματικούς. Η προτεινόμενη λύση για τους βαθμους αυτους είναι να καταρτίζονται κάθε έτος Πίνακες Προακτεων όσων συμπληρώνουν τις τυπικές προς προαγωγή προϋποθέσεις, από τους οποίους με αίτησή τους θα εξαιρούνται όσοι επιθυμούν, ωστε να παραμείνουν στον ίδιο βαθμό αυξάνοντας τα έτη υπηρεσίας τους. Την επόμενη χρονιά όσοι έκαναν χρήση του δικαιώματος εξαίρεσης να τίθενται κατα προτεραιότητα πρώτοι στην επετηρίδα του βαθμού τους. Το δικαίωμα αυτό να μπορούν να το ασκήσουν απο 1 εως 3 έτη στο βαθμό του Α/Υ΄ και από 1 εως 3 έτη στο βαθμό του Α/Δ΄.

Αξιωματικοί, που εχουν συμπληρώσει 35ετια  πραγματικής υπηρεσίας ή Α/Υ που πρόκειται να συμπληρώσουν αυτή κατά την επόμενη 3ετια δεν δύνανται να κάνουν χρήση του παρόντος. 

Με  τη διαδικασία αυτή οι λίγες εκατοντάδες Αξιωματικοί, που εχουν πρόβλημα, δεν θα δημιουργήσουν ανάσχεση στις κρίσεις, καθηλώνοντας τους υπόλοιπους χιλιάδες και στερώντας τους την εξέλιξη, με κίνδυνο αποστρατείας τους στο βαθμό του Α/Υ΄.

- Ένα άλλο θέμα στο οποίο θέλουμε να αναφερθούμε είναι η εξέλιξη των Aξιωματικών του ΤΕΜΑ. Πρόταση μας είναι η επέκταση της προαγωγής τους στο βαθμό του Α/Α΄ και  Α/Υ΄ εκτός οργανικών θέσεων εφόσον προαχθεί στον αντίστοιχο βαθμό και ο τελευταίος ομοιόβαθμος Αξιωματικός της Σ.Α.Ε.Α. της ίδιας ημερολογιακής χρονιάς (επέκταση του Π.Δ. 24/ 97 άρθρου 42 παράγραφος 2).

Επιπροσθέτως, να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε συνδέσμους του εξωτερικού και πρεσβείες και των Αξιωματικών των ΤΕΜΑ, εφόσον πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις.

Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις και προσπάθειες κατάργησης του Τ.Ε.Μ.Α., ενος θεσμού με κύρος και ιστορία, που λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα.

-  Η Α.ΚΙ.Δ.Α είναι στο πλευρό των Ανθυπαστυνόμων και στηρίζει τη βαθμολογική και οικονομική τους εξέλιξη, καθώς και την προαγωγή τους σε Αξιωματικούς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν.3686/2008. Όπως ολοι οι Υπαξιωματικοί των Σωμάτων των ενστόλων εξελίσσονται βαθμολογικά σε Αξιωματικούς με τα χρόνια υπηρεσίας, το ίδιο ισχύει και στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.

Διαχειριστής

Α.ΚΙ.Δ.Α.

Aνοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικων.