Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και τη Γυναίκα Αστυνομικό

by 2:16 μ.μ. 0 comments

    Η 8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, συμπίπτει με το κλείσιμο ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδείχτηκαν στην πράξη ποια είναι τα επικίνδυνα επαγγέλματα, που συνδέονται με τη ζωή και το θάνατο.

   Ένα και από αυτά είναι των εργαζομένων Αστυνομικών και ιδίως των γυναικών Αστυνομικών, οι οποίες αγωνίζονται για την ασφάλεια του πολίτη, εκτεθειμένες καθημερινά στο κοινό έγκλημα, αλλά και στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, που επικρατούν εν μέσω πανδημίας.

   Οι αστυνομικοί «γένους θηλυκού» συχνά καλούνται να συνδυάσουν το ρόλο τους με αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς ενώ επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο το 2020, μετά τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρώσταιναν, των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, των ηλικιωμένων κι εξαρτημένων ατόμων κ.α..

   Συγκριτικά με άλλους κλάδους εργασίας, όμως, οφείλουν να φέρουν εις πέρας και ζητήματα με επίκεντρο τον άνθρωπο, διώκοντας προβατικές συμπεριφορές κι επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις, που πολίτες κινδυνεύουν. Καθημερινά γυναίκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν ισάξιο και αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού παρά τα πρότυπα του παρελθόντος, που συχνά τις παρουσιάζουν ως το «αδύναμο φύλο», που πρέπει να δέχεται ειδική μεταχείριση και συμπεριφορά.

   Η εμπιστοσύνη άλλωστε στο πρόσωπο της γυναίκας είναι σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία που ζει. Η εξέλιξη της κοινωνίας μας βοήθησε στην κατάρριψη των προκαταλήψεων και την ενίσχυση προς την ισότητα των δύο φύλων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιερώνει φέτος την 8 ΜΑΡΤΗ στο στόχο αυτό, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ, προβάλλοντας από κοινού με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς την καθοριστική συμβολή των γυναικών στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, που μαστίζει τον πλανήτη μας.

    Η Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη και διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής. Το 1975 η ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε κι έκτοτε υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Βαγενά Σοφία

Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. και ΕΝ.ΑΞΙ.Α.

Διαχειριστής

Α.ΚΙ.Δ.Α.

Aνοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικων.